Én azt hittem, hogy most szűken véve a mostani Jobbik-jelenségről beszélünk.
Igen, pont arról beszélek.
Például, hogy a JOBBIK-nak az egyik alapvető ismérve, hogy nem volt még soha parlamenti párt, a vezetése nem tartozik az un. "rendszerváltó politikai elit"-be. Ez szerintem nagyot dobott most az eredményein.
Más példát mondjak, a JOBBIK most eléggé a cigányság problémakörét meglovagolva tudott szavazatokhoz jutni. Csakhogy, ami ma Magyarországon a cigánybűnözés, az Amerikában az afro meg hispán gettó-bűnözés, máshol meg az éppen ott periferizálódott réteg attitűdje. Aminek tipikus jellemzője a többedik generációs munkanélküli lét, az ehhez kötődő gettósodás, az, hogy ezek az emberek gyermekkoruktól nem a munkavégzésre szocializálódtak, az életükből kimaradt a munkahely meg a rendszeres munkát végző család szocializációs hatása.
Ez meg pont a mezőgazdaság szétverése és a rablóprivatizáció következménye, akkor váltak a főként vidéki és kevésbé iskolázott rétegek a tartós munkanélküliség sorsára. És aki akkor volt kisgyerek, vagy akkor született, és azóta ebben nő fel, az lesz a "cigánybűnöző". Szóval szerintem nem az uborkát lopó romákkal, hanem az ő szüleik munkahelyének elprivizésén meggazdagodott konjunktúralovagokkal, a rendszerváltás ügyeskedő haszonélvezőivel, a rablóprivatizálásból képződött "új tulajdonosi réteggel" szemben kellene a vas kéz. Tekintet nélkül arra, hogy éppen melyik holdudvarhoz sorolt be.
ÜdV