sixpence Creative Commons License 2009.06.24 0 0 959
Nos a parlagfűvel kapcsolatban: Kb 12-13 éve terjedt el nálunk. Én is annyi idős voltam akkor... a fejem búbjáig ért a növény. Egy szomszédos területet elhagyott a gazdája, és durván belepte a parlagfű. Akkor még azt sem tudtuk mi ez. A kutyámmal gázoltam át rajta nap mint nap, úgy hogy a végére tiszta virágporosak voltunk... vastagon. Sem én nem vagyok allergiás rá, de egy embert sem ismerek a falumban, aki az lenne. Irtjuk, irtjuk, de nem sok sikerrel. Valahol mindíg nő. ÉS TÉNYLEG igaz, hogy a művelt területen fordul elő. Volt egy kb fél holdas területem, ami vagy 3 évig nem volt szántva, csak kaszálva... A mocskos tarack jól el is terjedt. Tavasszal beszántattam, beultettem akáccal... és lám.. durván parlagfüves lett. A régi magok kikeltek. Csak a gyökerestől történő kihúzás öli meg! Az oké, hogy a kecske eszi, de a magjait nem bírja megemészteni. És ha még él a gyökere, képes akár ősszel is egyetlen 5 centis hajtást hozni, és villámgyorsasággal magot neveleni rajta. Egyébként engem nem zavar, mert gyökerstől egy húzással el lehet távolítani... A TARACK... az a genyó!