Én a növényeket szoktam permetezni Cuproxáttal, gondosan, a levelek fonákát is. Azt nem szokta lemosni az eső. Szerintem nem elég a földet permetezni, a levegőben is lehetnek gombaspórák. A mi paradicsomaink alatt szalma van, így azok sem érintkeznek fertőzött talajjal, de ha sokáig nedvesek, tönkre tudja tenni őket a burgonyavész. Igaz, így meg kell mosni a bogyókat, de inkább mosom a sajátomat, mint ki tudja, milyen és sokkal kevésbé finom boltit eszem.
Én szombat reggel fújtam le a paradicsomokat és a krumplit, még éppen az esők előtt. Még szépek, de egy-két alsó levélen láttam gyanús foltokat, azokat gyorsan letéptem és kidobtam.
Egyébként megettük az első bogyókat az apró koktélparadicsomokról, a korai determináltak, a körték és a szilvák is pirosodnak már. Jövő héten valószínűleg a paprikákról is eszünk, van már több fejlett termés.
A nyavalyás padlizsán viszont egyre csak nő, terebélyesedik, de még mindig csak bimbós. Ráérne, ha nem lennék állandó versenyben az atkákkal, de így kissé türelmetlen vagyok. A férjem vágyik a padlizsánkrémre.