*Mithrandir* Creative Commons License 2009.06.21 0 0 topiknyitó
2008.február 13.-án egy extrém mértékben tömött Volán-járattal utaztam, amikor egyszer csak jöttek az ellenőrök. Amikor kérték tőlem a jegyet-bérletet, az egyik kezemmel kapaszkodtam a fejem felett, a másikkal a táskámat túrtam a bérletem után, amit egy kis keresgélés után meg is találtam. Az ellenőr ezt azonnal kivette a kezemből és darabjaira szedte ( a bérlet és a diákigazolvány egy tokban volt). Kedvesen mosolyogva közölte, hogy kéri az igazolást is, amit a diákigazolvány mellé lehet váltani a bérletpénztárakban 70 ft-ért. Mondtam neki, hogy ott van az is a tokban, mire közölte, hogy nem találja. Erre elkezdtem újból a táskámat turkálni, de nem találtam az igazolást. Kérdeztem tőle, hogy most mi lesz, valószínűleg otthon lehet az az igazolás a másik táskámban. Erre az volt a válasza, hogy semmi baj, 15 napon belül be kell mutatni valamelyik irodájukban és nem lesz belőle semmi, fizetni sem kell semmit....elkezdett firkálni valamit egy papírra, majd visszaadta a bérletemet és a diákigazolványom. Hangsúlyozom: SEMMIT nem írtam alá!
Néhány nap múlva be volt dobva hozzánk egy bélyeg nélküli levél, valószínűleg nem postás hozhatta, átvételi elismervényt senki a családomban nem írt alá. Ebben a levélben az volt, hogy én szabálytalanul utaztam, ezért fizessek be 200 ft.viteldíjat és 6000 ft.pótdíjat, csekkek mellékelve voltak.
Persze nem fizettem be semmit, ugyanis közben be lett mutatva a hiányzó igazolás az egyik irodájukban ( megtaláltam később , a táskám alján volt, nyilván kicsúszott a tokból), csak éppen nem személyesen vittem be, hanem az egyik jó ismerősünk fia, aki Pestre jár egyetemre. Vizsgaidőszakom volt, egyszerűen nem tudtam személyesen intézni...Amikor a srác bevitte az irodába a papírjaimat( persze bőven a határidőn belül), szintén kértek tőle 6000 ft.pótdíjat és 200 ft.viteldíjat. A fiúnál nem volt ennyi pénz, úgyhogy adtak neki két csekket, amelyek 2008.02.28-án be is lettek fizetve. Mégis kijött nekem a levél, benne a csekkekkel! Mivel már le lett rendezve a pótdíj, így nem foglalkoztam ezzel a levéllel.
Egészen mostanáig. Azóta eltelt 15 hónap. A múlt héten valamelyik este éppen ott voltak nálunk a barátaink, már hazaérkeztek a gyerekeim is, amikor úgy du.5 óra után megállt előttünk egy fekete autó. Kiszállt belőle két kigyúrt testalkatú fiatalember, egy mappával a kezükben és engem kerestek név szerint. Tudták minden személyes adatomat!
Annyira ledöbbentem, hogy először azt sem tudtam, miről van szó. Közölték, hogy én 2008.02.13.-án szabálytalanul utaztam egy Volán járaton és nem rendeztem a pótdíjat. Azért jöttek, hogy figyelmeztessenek erre, a következő mozzanat a behajtás lesz. Kitöltöttek egy papírt, amit alá is írattak, valamint két csekket, az egyiken 200 ft.szerepelt viteldíj gyanánt, a másikon 9000 ft.(!) pótdíj gyanánt. Persze az első megdöbbenésem után én szóltam nekik, hogy a hiányzó igazolás határidőn belül be lett mutatva, sőt, a pótdíj csekkek is be lettek fizetve, de sajnos, abban a pillanatban , hirtelen nem találtam őket ( egyébként is: ki az, aki majdnem másfél év távlatából eltesz egy bérletet?). Az úriemberek erre azt tanácsolták, hogy ha megtaláltam, hívjam fel az általuk itthagyott felszólításon található telefonszámot, és ott olvassam be a befizetett csekkek sorozatszámát.
Így is lett: miután megtaláltam hál'istennek eltett papírjaimat ( bérlet+igazolás+ befizetett csekkek), elfaxoltuk a megadott fax-számra az egészet. Néhány nap múlva csak úgy, kíváncsiságból rájuk telefonáltam, hogy beérkezett-e a fax, hát erre a hölgy sajnálkozva válaszolta, hogy NEM!! ( ott volt a faxot igazoló papír a kezemben!) Azonnal a Postára mentem és ismét elfaxoltam a paksamétát, potom 990 ft-ért. Mikor elment a fax, visszahívtam az ügyintéző hölgyet, aki közölte, hogy igen, most megérkezett a fax!!
Ennyi a történetem. Remélem ezzel rendeződött az ügyem.
Észrevételeim viszont a következők:
- Nem kellet volna a buszon az ellenőrzés során a személyimet is elkérni? Valószínűleg amikor irkálni láttam a fickót, akkor éppen a diákigazolványomról írta le az adatokat. Én azonban nem vagyok éppen diák-korú...
-Nem kellet volna valamit aláírnom a buszon az ellenőrzés során? Mert ez nem történt meg!
- Miért is kellett kifizetni a 6000 ft-os pótdíjat, amikor időben be lett mutatva a hiányzó igazolás? Valamint miért kellett 200 ft-os viteldíjat is befizetnem, amikor volt bérletem?
-Micsoda felháborító eljárás ez, hogy gyanútlan, becsületesen élő állampolgárokra kigyúrt, izmos testalkatú biztonsági őrnek, vagy behajtónak-kommandósnak kinéző férfiakat ráküldenek?! Én nem vagyok jogász, de ez szerintem bőven kimeríti a szándékos félelemkeltés fogalmát! Nem beszélve arról, hogy iszonyú kínos volt ez a barátaink előtt is, meg a szomszédok előtt is, mert persze éppen szemtanúi voltak ennek az egész eseménynek.
-Nem az a szabály, hogy 3 felszólítás kell, hogy megelőzze az intézkedést? Én csak 1-et kaptam, azt is csak bedobták, semmiféle elismervényen nem írtam alá. ( a kedves fiatalember közölte, hogy ŐK A MÁSODIK felszólítás, és a következő eljárás a behajtás lesz!)
-A fiatalemberek nem igazolták magukat, nekem meg eszembe sem jutott az ijedtségtől, hogy erre kérjem őket. A nyakukban fityegett valami igazolvány-féle, de eszembe sem jutott sajnos, hogy megnézzem.
- Birtokukban voltak a személyes adataim!! Semmiféle megbízást nem mutattak, hogy ők honnan tudják ezeket, én meg tudtommal senkinek nem adtam engedélyt arra vonatkozólag, hogy a személyes adataimat kiadhassák, vagy használhassák!!
-A cég honlapján ( amit azóta megtaláltam) azt állítják, hogy ők ISO9001 minőségbiztosítás alapján dolgoznak. Az én munkahelyem is ez van és tudom, hogy igen szigorú szabályok vannak az adatkezelést és az adminisztrációt vonatkozóan. Érzésem szerint ezeket a szabályokat ők többszörösen is megsértették: a személyes adataimat a tudtom nélkül idegenek birtokában találtam, a befizetett pótdíjak nem voltak leadminisztrálva, a beérkezett faxot nem találták...
- A jelenlegi gazdasági helyzetben ennek a cégnek ennyi pénze van, hogy autót és két embert fizet azért, hogy egy felszólítást kihozzon? Amikor egy átvételi elismervénnyel ellátott levél nemhogy szabályosabb, de olcsóbb is?
Soha életemben nem blicceltem-akkor sem és azóta sem-csak abban hibáztam, hogy nem találtam meg a diákigazolvány és bérlet mellé írt igazolást. Amit 70 ft-ért állítottak ki a bérletpénztárban. Az egész eljárást nonszensznek tartom, a büntetést a "bűn"-höz képest pedig aránytalanul és igazságtalanul magasnak!!
Járt már más is így?