Szép Hammondos napot mindenkinek!
Egy kedves barátom a minap az eby-en vásárolt magának Angliából olcsón egy XK3-at, (nem az új C-t, hannem a régebbi kiadásút) és elhozta hozzám mustrára. Érzéseimet/tapasztalataimat a következőekben osztanám meg veletek:
Első dolog ami azonnal szembe illetve "izomba"szökő: Marha nehéz. Aztán rögtön a második, a billentyűzete. Szerintem sokkal jobb mint az új XK-é. Nem tudom annakidején a Suzuki ezt honnan szerezte be, de jobb mint az utód.
Lezlire dugtam, vibr off, perc off halljuk!
Alaphang: gyakorlatilag megegyezik az XK-1 el, Az állítási lehetőségei is:
keyclick lenyomásra - felengedésre HPF LPF.
Különböző előre beállított leakage közötti választás, és itt van az első különbség is : Custom tonewheel set, ami azt jelenti, hogy saját magunk csinálhatunk különboző hanggenerátor beállításokat, aminél az egyes hangenerátoroknak mi állíthatjuk be a hangerejét, a szűrését LPF HPF RESONANCE, mintha az igazin a pickupot illetve a szűrők rezgőkörét piszkálnánk. Gyakorlatilag ha valakinek van türelme, a saját otthoni Hammondja hangkarakterét alkothatja meg, vagyis inkább a tervezők által felállított korlátok között közelíthet hozzá.)
Perka: kis különbség az XK1-hez képest, hogy a hangereje jóval kisebb. Az M3-amhoz beállított érékeim az XK1-en soft perkánál 2, normálnál 7 a 16-ból. Itt, hogy ugyanakkorát szóljon a soft 6, a normal 13. Hogy miért? jó kérdés... Valamint egy lehelletnyivel puhábbnak is éreztem. A KEY TRACK algoritmusa (felfelé menet halkítja a perkát) túl sokat szűr. Az új verzióban már át van ítva, itt kikapcsolt állapotban adja azt az eredményt, mint az XK1 bekapcsolva. M3-amhoz az új verzió jobban hajaz.
Vibrato: Kizárólag a sebessége állítható 6,1 és 7,25 Hz között. Ezt is átvariálták az új verzióban: mind a 6 állásban külön külön beállítható a vibráció mértéke, a tremoló hatás, valamint együütt szabályozható az emphasis (ami a magas kiemelést csinálja), de tapasztalatom szerint túl nagy gyakorlati szerepe nincs, ugyanis az újon ehhez képest szinte csak lefelé lehet szabályozni. Egyedül az Emphasis, amivel talán egy leheletnyivel karcosabbá tehető a hang.
Overdrive: No igen. Csöves előfok... Jótékony a hangra az biztos... mondjuk elsőre a gyári érték: Singl volt, ami azt jelenti, hogy a teljes jel rászalad, mind a két fokozatra, így én elég durvának éreztem, ráadásul ilyenkor eltünt az alja, de aztán dual módba kapcsolva nagyon jól működött. Ilyenkor egy általunk kiválasztott frekvencián szétválasztja a jelet, és külön kölün törzítja. Ez a mód szerintem sokkal barátságosabb hangot produkál. Az XK1 digi overdrive-jától sokkal-sokkal jobbat.
Aztán átdugtam egy csöves erősítőből es egy 3 utas ládából álló rendszerre, hogy a digileslie is bemutatkozhasson.
Ha diplomatikus akarnék lenni azt mondanám érdekes... Hangra az XB1-XK2 Leslie-je van benne, nem véletlen hogy kicserélték. Ebben Az XK1 (ezért valószínű, hogy az XK3C is) sokkal jobb.
Remélem írtam valami használható újdonságot. Összegzés nincs. Ki ki vonja le maga a tanúságokat. Ez a hangszer, mivel mem új, már elég korrekt áron beszerezhető, a fentiek figyelembevételével.