Továbbra is mondom, hogy nem állítottam olyat, hogy nincs szükság rájuk.
Az orvost is lehet pótolni, csak ugyanolyan kieséssel, mint a termelőmunkást.
"A mai civilizációnk, társadalmunk az értelmiségen alapul, nagyobb részt a reál, ebből is a műszaki értelmiségen. Ha ezt kivonod belőle, visszaesünk 150-200 évet"
Ezzel is egyet értek. Viszont, ha mezőgazdászt veszed ki belőle, akkor nem visszaesünk 200 évet, hanem éhenhalunk. Vagy legalábbis megtizedelődik a lakosság, mert szakértelem nélkül tizedannyit lehet csak megtermelni. Gondolom tisztában vagy vele, hogy mekkora szakértelem kell ahhoz, hogy 1 hektár földön ne 1t krumpli teremjen, hanem 3t.
Én évekig próbálkoztam hobbiszinten görögdinnye termesztéssel, kerestem, kutattam, információt gyűktöttem. Nem mondom, hogy olyan nagyon rosszul sikerült, de a termésarány olyan volt, hogy a megélhetéshez közöm sem lett volna vele, ha fel is szorzom a felhasznált területet, és csak a nyári időszakra számoltam. Ha egész évben meg akarnék lni belőle 6x annyit kellene termelnem. Szóval nehogy azt gondolja bárki, hogy bárki meg tudja termelni a krupmlit, búzát stb.
Legjobb ismert példa Nagy Feró, amikor előadta, hogy amikor leköltözött vidékre, megkérdezte, hogy hány centire kell ültetni a krumplit. A válasz az volt, hogy 60. Erre ő 60 cm mélyre ültette, ahelyett hogy egymástól 60 cm-re tette volna. Így természetes, hogy a termés 0 volt, amellett hogy 5x annyit dolgozott vele.