Sziasztok!
Megvolt a nyaralás Sartin, pár napja jöttünk haza.
Tapasztalataim, véleményem:
A hely és környéke leírhatatlanul szép. Sartin (és a narancsparton) kívül voltunk Toroni-n, Neos Marmaras-on, Thessaloniki-ban, Uranopolis-ban, és a Meteóráknál.
Sartin elvétve látni egy-két eldobott flakont, egyéb műanyag szemetet a parton, viszont a narancspart már annál inkább bővelkedik a sátorozók, kempingezők, és egyéb turisták által eldobott szemétben.
Viszont a táj lenyűgöző, gyönyörű.
Tengerben fürdeni a beach-en érdemes szerintem mert finom homokos a part, és ráadásul egyenletesen mélyül. Az aprókavicsos, sóderes szakaszok nekem nem jöttek be annyira.
Az árak másfél-kétszeresei az itthoniaknak, persze ez sem minden termékre igaz, mert pl. a tejtermékek úgy általában baromi drágák, de a fetasajt az meg pont nem...
A görögök kedvesek a turistákkal, nagyon vendégszeretőek. Nyugodtan lehet vegyülni a tömegben, nem kötnek az emberbe. Tudnak élni, enni, italozni, ennek ellenére
se öreget, se fiatalt nem láttam lerészegedve.
Ami engem meglepett, és kicsit csalódás is volt, hogy az ajándékboltok legalja és kritikán aluli minőségű kínai gagyikkal vannak tele.
Szerettem volna az otthon maradt családtagoknak ajándékot vinni, de egyszerűen nem találni olyat, amit szeretteim kezébe adnék.
Egyszóval gagyidömping. Semmi kézműves, "hand made termék". (Hozzáteszem ugyanez volt a helyzet Neos Marmaras-on, és Thessaloniki-ben is.)
De miért is? Jó ez nekünk, úgy gondolják? Vagy mert erre van igény?
Vagy mert nincsenek rákényszerülve arra, hogy két kezük munkájával alkossanak meg tárgyakat.
Most nem azért mondom, de kiléptem itt Miskolcon a fő utcára (javában zajlik az Operafesztivál) és szebbnél-szebb, maradandó ajándékokat lehet vásárolni.
Rengeteg féle kézzel készült szappan, eredeti bőr termékek, fa gyermekjátékok stb.
Ha pl. úgy döntesz, hogy beleveted magad Sarti esti forgatagába, azt fogod tapasztalni, hogy a kínai gyagyi áruk tömkelegétől nem lehet lépni sem.
Sokan írták, hogy milyen szar az most nekünk, hogy az éttermekben Magyar nyelven szólnak hozzánk. Miért is baj ez?
Elmondanám, hogy "magyarul beszélő" éttermekben sosem ért csalódás az étellel és annak árával kapcsolatban.
viszont előfordult egy-két csak görögül és angolul beszélő étteremben, hogy a kihozott étel egyszerűen ehetetlen volt (egy helyen pl. a polip
olyan volt mint a gumi, nem lehetett megrágni). Alap fokon beszélek angolul, így sosem voltak nyelvi akadályok, de higyjétek el, nem ezen múlik.
Az, hogy egy étteremben magyarul kérdezik meg, hogy mit parancsolsz, az még nem jelnti azt, hogy a szakács is magyar... Sőt, a görögök kis sem
adják a kezükből ezt az oldalát másnak.
Ennek ellenére Sartit nagyon megszerettük, hiszen a táj csodaszép, a tenger kristálytiszta.
Sokat sétálgattunk É-i és D-i irányokban egyaránt, és szebbnél szebb öblöket fedeztünk fel.
Megszerettük, és visszavágyunk Sartira. A jövő évi nyaralásunk uticélja nem is kérdéses már: Sarti!