sutto Creative Commons License 2009.06.10 0 0 5027
Friss infók utazóknak!:

"Pár friss infó (most jöttem haza): Fizető kapuk, Szerbia: 330/240/730/190. Macedónia: 50/80/50. Szerbiában, ha nem számolod ki apróban, hanem nagy címletet adsz, például 730-nál 1000 dinárt akkor pofátlanul visszaadnak úgy mintha 930 lett volna, de adják a 730-as blokkot is. Ha nem nézed, meg rögtön akkor így jártál. Nekünk kétszer sikerült baleknak lenni, összesen 300 dinárunk bánta. Euróban is ki van írva, azzal is fizettünk egyszer, ott nem próbálkoztak semmivel. A Macedón kapuknál nem volt semmi gond de volt probléma a határon: tavaly szintén előszezonban voltam kint és akkor még nem volt az a kis kártya amit az útlevél kezelő szó nélkül bele csúsztatott az útlevelünkbe. Ez egy üres kártya, amibe be kell írni az adataidat. Látni láttuk, de mivel szó sem esett róla nem töltöttük ki, gondoltuk, hogy ha fontos, akkor majd kilépéskor beírjuk. Kilépéskor csóválta az útlevél kezelő a fejét, de visszaadta üresen és ki engedett Macedóniából. A meglepetés hazafelé ért minket, amikor a vámos közölte, hogy mivel nincsen kitöltve ezért menjünk be az irodába és fejenként 50, azaz 4 főre 200 euro-t fizessünk be. Hasonló próbálkozással már találkoztam Macedón vámosnál még régebben, de a kártya új volt. Annyit sikerült megérteni, hogy az útlevél helyett a kártyát bélyegzik le. Itt egy 20 perces vita következett, megfenyegetett a gyökér, hogy megbilincsel stb. Rendkívül kiábrándító volt az egész, elvette a kedvemet az egész országuktól. Végül adtam neki 5 eurót és kb. 2,5 eurónyi denar-t. Nagy kegyesen végül is beengedett az országába a paraszt. Persze angolul egyik sem volt hajlandó megszólalni. Figyeljetek oda és ne legyetek lusták kitölteni azt a kis fecnit, mert azonnal lecsapnak rátok a hiénák!