Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4195

Nagyon érdekes felfedezésre jutottam.

Ma Purcellt hallgattam, ha már ajánlottátok (pontosabban Eref ajánlotta, Funthomas nem), illetve nézegettem barokk zenéket, zeneszerzőket.

És Purcell zenéje nagyon sokban különbözika az általam ismertektől (elsősorban Bach, és Vivaldi), illetve valahogy számomra teljesen más kort idéz (filmek alapján), és valóban.

A barokk zene korszakának kezdetét már 1600-tól teszik, a végét pedig Bach halálához fűzik 1750-re. Purcell jóval korábbi zeneszerző Bachhoz képest, ráadásul angol (a kevés angolok egyike/legnagyobbja)

És, ha belegondolok ott van pl. Albinoni is, aki (egyetlen Adagiójávl számomra) még teljesen mást tud képviselni ,mint az előzőekben említettek.

Valahol Purcell zenéjéről az ún. 'kosztűmös" filmek jutnak eszembe, most kezdek ráeszmélni, hogy milyen zenéket játszanak a filmekben :), főként a tánczenékre gondolok itt...

és, bár ahogy olvasom, a barokk zenét 3 korszakba sorolják, és P. már a középsőbe tartozik, számomra még érződik talán a reneszánsz hatása a zenéjén, míg a későbbiekben pl.Bachnál már jóval érettebb ez a zene, talán a hangszehasználat is...nem is tudom, valahogy óriási különbséget érzek közöttük. Pedig eddig olyan egyformának tűntek :)

Ráadásul pillanatnyilag még hallgatnom is jólesik valami oknál fogva (úgy látszik ma nagyon el vagyok szállingózva valahol az éterben)... :)

Hát, valóban érdekes lenne összehasonlítanom másokkal, akiket Thomas itt felsorolt, mert ráadásul utánanéztem, és időben is vannak eltérések köztük, ami a munkásságot befolyásolja... TAlán érdekes, hogy Pergolesi a legkéseibbek közül való, bár előbb halt meg, mint Bach (bocsi, hogy Bachot vettem etalonnak a gondolatmenetemhez, de még a korszakot is hozzá igazították)

Na, ezek után már csak Petyus reneszánsz kedvenceire kellene nagyobb figyelmet szentelnem, és akkor ki tudnék alakítani egy egész összképet a zenei korok/stílusokról...

(ez inkább csak olyan hangosan gondolkodós hozzászólás volt részemről; viszont jólesett így kigondolkodnom magamból, mert eléggé összezavarodtam most így zeneügyileg)