Igen pénzről, bevételről van szó a gyártók részéről, csak nem akartam annyira belemerülni a gazdasági dolgokba. Viszont ahogy írtad hogy a csúszós csapágyak jobbak halkabbak ez sajnos nem így van mivel a tengely és csésze nagy ponton érintkezik egymással a csapágyaknál pedig edzett acélból készült, mint görgők mint tengely pontokban érintkezik egymással így kevesebb a súrlódási hatás ami a sebesség javulását és stabilabb járását, + áram fogyasztás stb. eredményez. Ha emlékszel még kb. 20 évre visszamenőleg amikor a jobb minőségű amerikai olajokat amit a hadsereg alkalmazott és alkalmaz továbbfejlesztve háborúk esetén vagyis ezeknek a speciális nagy tapadó, kenő és súrlódást ellenálló olajok amelyek az anyag élettartalmát, kenéssel meghosszabbítja nehéz körülmények között a hadseregre nézve amikor megsérül vagy szétlövik a motor olajtartájt és megszünik a kenés így a speciális olaj hatására olaj nélkül 100 kilómétert tud megtenni. Abban az időben engedélyezték az olajok árusítását és országszerte mozgó raboratóriumokban tették lehetővé az emberek számára (kereskedők) különböző csapágyak kisérletekkel bizonyítani az olaj nagyon jó hatását, modellezett kopást előállítva és saját csapágyakkal is ki lehetett próbálni. Kaptam meghívást és mivel külömböző komoly számítástechnikai eszközök ellenőrzése alatt történt az anyag olajjal és nélkül na mire a lényegre térek, hogy itt a jó minőségű csúszócsapágy pillanatok alatt meghalt míg 1 gyengébb minőségű görgős csapágy is idő arányban is sokkal tovább bírta ami a kopást illeti. Az olaj használatával lényegesen megnőtt mindegyik anyagnak az élettartalma, de a csúszócsapágyak minden esetben látványosan gyorsan megadták magukat. A súrlódás miatt a csúszó csapágyaknál nem mindegy az anyag minősége, keménysége mivel lényegesen több hő keletkezik és rá kell számolni az anyag tágulásra mind a tengely és csésze részéről míg a csapágyaknál mivel csak pontokban érintkeznek egymással kisebb hő, de ugyanakkor a csapágyaknál hűtő hatás is van ezért az anyagok keménysége többszörösére emelhető aminek hatására megnő a görgős csapágy élettartalma. A csapágyak élettartalmát nagy igénybevétel esetén ahol nagy hő keletkezhet a csapágyban a görgők és ház közti hézag növeléssel egyensúlyozzák mivel a nagy hő hatására megváltozik az anyag vagyis tágul így a hézag beáll normál méretre.
Hú ez nagyon hosszúra sikeredett elnézést érte, de próbáltam érthetőbbé írni és rövidre fogni mivel még lehetett volna írni, de itt le is zárnám a témát részemről hiszen az oldal nem erről szól viszont a csapágyaknak is nagy haszna van ami a ventiket illeti és, ha valaki jól akarja a gépét megépíteni akkor ez is lényeges hiszen áram fogyasztás történik és itt sokat számít hiszen nem mindegy, hogy azzal az erővel több, nagyobb teljesítményt lehet elérni. Nem tudom más hogy van ezzel, de gondolom hasonlóan mint én, hogy ha épít valamit az működjön jól és a lehető legjobban hasznosítsa az áramot és amire épült vagyis minél kevesebb fogyasztás lépjen fel és nagy hatékonyság. Mivel sokat olvasgattam máshol is, de a leghasznosabbat itt olvastam ezen fórumon mivel a elejétől a végéig elolvastam mindent 1-2 rizsát kihagyva így a folyamat felgyorsulhat számomra mivel tények alapján könnyebb a logikát számomra összerakni így az itt szerzet információk alapján próbálok hatékonyabb gépet összerakni mint munkavégzés mint fogyasztás alapján. Hiszen minden esetben mint építésnél is sokat számít a logika. Na itt be is fejezném mivel már így is regény lett belőle és elnézést érte, de ha valamit érteni akarunk akkor nem minden esetben elég 2 szóban elmondani. Szeretném megköszönni mindenkinek a kísérletét és építését hasznos infók ezek számomra egész éjszaka olvastam és modelleztem a szerkezetet gondolataimban ma 1-2 telefon után sikerült összeszedni az anyagot jobban mondva hűtőt kísérletnek előbb ebből építem meg mivel sok jó tulajdonsága van több oldalról viszont ettől jobbnak találom a hungaroceles vagy gyapot szigeteléses megoldást, de az hosszabb megépítést eredményez és takarítás szempontjából és időtálóságból kiindulva belül műanyaggal vagy tartós anyagból érdemes kialakítani. A keltetőt megépítem később tovább fejlesztem működésnél szinte 0 energia felhasználásával. Ahogy korábban írtam sikerült szereznem nemesített tojásokat és remélem sikerül még felhasználnom, ezért sürgetem magam vagyis a gép építését.
Tisztelettel biglion-lord