Mást értünk lélek és isteni természet alatt. Tudomásom szerint a keresztény és a keleti vallások egyaránt hangsúlyozzák, hogy a lélek legfőbb tulajdonsága a nem anyagi természete!
A szellem, vagy finomtest, amiről te beszélsz, anyagi. Összetettsége más, mint a durvatesté, a hindu filozófia (asszem) az anyaghullámhoz vagy a fényhez hasonlítja. Azért írom pont a hindut, mert nekik komoly természettudományos magyarázataik vannak a "nem látható világ" leírására. A "szellem", ha létezik, valami ilyesmi lehet. Talán ez tud elválni a durvatesttől, bár én ebben sosem hittem.
Amit testen kívüli élménynek írnak le, azt sokkal inkább sorolnám az érzékcsalódások és hallucinációk népes táborába, a pszichére ható gyógyszerek szépen elő tudnak idézni ilyen érzékcsalódásokat, és ebben az esetben azt is tudjuk, mit bizgerál az anyag az agyban.
A sámánokról nem sokat tudok, azt viszont igen, hogy előszeretettel fogyasztottak jelentős mennyiségű hallucinogént. Én ebben hiszek: a gyógyszerek kézzelfogható, minden esetben megismétlődő és bizonyítható hatásában. Az agyunk semmiben sem különbözik a többbi szervünktől, csak a sejtek közötti kapcsolatok komplexitásában. De az alapmechanizmusok ugyanazok.
Ami pedig a magyar nyelv ősiségét illeti, ennek igazolását, vagy legalábbis az igazolás igényét mindig megmosolygom. De engedtessék ez meg nekem: szerb nemzetiségű magyar állampolgár vagyok, és a magyarok "önnön nagyságkeresése" számomra leginkább egy vihar a biliben :-)
Ezt nem bántásként mondom, valahol érthető: 10-15 milliós népcsoport keresi helyét a nagyvilágban. Álmodozni pedig szabad :-)