Törölt nick Creative Commons License 2009.06.01 0 0 2011
Na menjünk sorba:azt én se írtam,hogy az Érdi bőtermő a kedvencem,de abból is van,meg Pándy,Újfehértói fürtös,Meteor korai,Maliga emléke,Érdi jubileum...és Érdi nagygyümölcsű,ami nemrég került vissza a termesztésbe.
Aztán a " Gyümölcsfajta ismeret-és használat " c. könyvben ha van időd,a régi fajták között találsz édes meggyet pl :Eugenia /ha jól emlékszem /,ha jól tudom az angolok duke cherry-nek hívják.Én meg cseresznyemeggynek,és bizony van köze a cseresznyéhez,mert a nemesítés során cseresznye felmenőkkel is büszkélkedik.Ez meglátszik a korona habitusán /nem ostorosodik,gyakorlatilag cseresznye felépítésű/,a gyümölcs méretén /kb mint a jobb Germersdorfi/ az íze pedig...szívesen küldenék kostolót,a finom meggyzamat mellett a cseresznye édessége is jelen van,és szerintem nagyon finom.Friss fogyasztásra nálunk mindenkinek jobban ízlik,mint a savas meggyek,amelyek viszont-ez tény-feldolgozva sokkal jobbak,mert a tésztákban,sütikben jobban érvényesül.A birtokom felett van egy elhanyagolt meggyes,nagyrészt Pándy,de van 4-5 amit én az Érdi nagygyümölcsünek azonosítottam be,vagy legalább is nagyon hasonló.Most érik,nagyon nagy,nagyon finom /mondjuk lehetne bőtermőbb,de ehhez talán gondozni is kellene ill. megfelelő porzó is kellene hozzá/.
Ja igen nemrég nemesítettek egy hasonlót a magyarok:Piramis néven fut /levédett fajta/
Sztem nem probléma,hogy rokonokat hoznak össze,jó példa erre a kajszi-szilva hiridek,amelyek nálunk még nem terjednek,de máshol már igen,plumcot,aprium néven,attól függően melyik szülőhöz hasonlít jobban.
Előzmény: Mozo66 (2004)