Mindenki csak a sajat tapasztalatait tudja igazan leirni, en is ezt teszem. Eddigi tapasztalataim szerint (nem garantalom, h. ezek nem fognak valtozni; s ez mar valasz a topiccimre :-) ) meg tudunk valtozni, s ez lehet a harmadik ev utan, a 12., a 16., 17., ... utan, de ehhez szukseg van egy kulso behatasra, s szerintem maga a valtozas nem megy tudatosan, tehat nem tudom megmondani magamnak, h. ezentul ilyen meg olyan leszek. Viszont a kornyezet hatasara garantalt, h. lehet valtozni (en pl. 16 evesen valtoztam egy hatalmasat, s most is evrol evre alakulok, remelem ez igy is marad, marmint a valtozas; paradox modon. V. ahogy kozgazdasz korokben el-elhangzik: "In our world the only constant
thing is change", angolul nemtudoknak: Vilagunkban az egyetlen allando dolog a valtozas, csak szerintem angolul - mint sok mas szlogen - jobban hangzik). S a kornyezetet pedig lehet tudatosan valtoztatni. Tehat nem a valtozasod iranyat alakitod tudatosan, hanem - ahogy mar korabban masok irta'k (asszem KillerJack, Lakki) - a kornyezeted tudatos valtozasaval. Nekem volt olyan szerencsem, h. - neha akaratomon kivul, de beleegyezesemmel - tobbszor gyokeresen megvaltozott a kornyezetem, s ilyenkor soha nem probaltam tudatosan valtozni, hagytam, h. "magatol/magamtol" valtozzak. Plusz szerencse, h. ilyenkor - nemcsak szerintem, hanem "objektiv" szemlelok szerint is - pozitiv iranyba valtoztam. Szerintem a kornyezet nagy mertekben befolyasolja (v. csak en vagyok ilyen), h. viselkedsz, milyen vagy, s nehez ez ellen dolgozni, ezert gondolom ugy, h. a kornyezet - tudatos - valtoztatasa az elore vezeto ut.
Ja, s meg egy dolog, hagyni kell, h. ragadjanak az emberre a dolgok. Mindenbol valamit tovabbviszel magaddal, minden kapcsolatbol, minden esemenybol, minden elmenybol lesze egy darab, ami elkiser az utadon, s alakit. (Hu, remelem nem mentem le tul melyre...?!)