Norbimsc Creative Commons License 2009.05.31 0 0 1462

Üdv mindenkinek. De rég jártam itt.

Szóval érdekelne a titok a faapríték fűtésére??? Persze szivesen csak eddig tesztelgettem és még mindig egy picit fejlesztenem kell. Amúgy pofon 1x ü.

Igaz szerintem kazán tipustól függő lesz a dolog. Én a kazánom felül töltöm egy 42x32 cm lukon, ami kb. 80 cm mély, ennyi a tűztér térfogata is. Lehet, hogy ezt most rosszul irom: primer levegő, az amit a tűztérbe szív be az elsödleges égéshez. Na az apritékhoz ez fontos szerepet játszik majd. Ez nekem alul van, kb. 10-15 cm-re az aljátol. A tüztér alja kialakitásra olyan mint egy ék, egyszerübben irva 42x32 cm nyilás fent 70 cm lefele és kb. 10 cm 45 fokban be van huzva befelé 4 oldalról, alul egy szemre is betyáros erösségü rostély, ami kb. 10x15 cm. Ekkora nyiláson "ég le" a cucc.

De most már jöjjön a lényeg.

Egyszerü módon teleszorva a tüztér apritékkal begyullad ugyan de ha le van zárva a felsö ajó (töltönyilás) nem kap levegőt. A kéményen vastag füst döl kifelé mert nem bir égni, és mivel valami enged elöbb utóbb (győz a tüz)meglódul az égés (de csak kis idiőre). Ekkor történik amit már korábban is irtam meg képpel illusztráltam. (apacs füstjelek meg a rakétakilövés a kéményen).

Nem túl vastag (1mm) rácsból hajtottam egy olyan formát ami egy "U" alakot formál (70 cm mint a tűztér hossza)  és ugy tettem be  a kazánba hogy föntröl lefelé öresen marad egy kb. 7-8 cm sugaru kör, és ez magába foglalja a levegö-szívó nyilást [erre irtam a primer levegő nyilását(igy helyes?????)] Vagyis fentröl indulva lefelé a primernyilás(?????) az alsó rostélyig szabad út van. Lent ugye egy picit terpeszkedik a rács mert a rostély beljebb, középen van.

Miután a rács bent van, meg lett töltve a kazán apritékkal csurig, (ez volt a hiba)

és fönt begyujtottam, ugye ennek szépen lefele kell égnie(mivel a venti arra huzza), és amikor leér a tűz alulra akkor ott marad és ahogy alul ég ugy folyik szépen le a cucc. Levegö van mert a rács nem engedi hogy beomoljon és eltömitsen mindent.

Igy gyönyörüem ég a tűz. Csak nálam volt egy kis hiba a dologban.

Az általam behelyezett rács olyan gyengécske volt, hogy 20 perc égés után mint egy müanyag flakon összefolyt. Beburult az apríték, az égés nem kapott levegöt.

És kemény 2-3 úra füstszívás után (mert az dölt mindenhol) sikerült eltüzelnem életem első adag biomasszáját!!!!!!!!

Most már csak annyi van hátra hogy valami erős höálló fémböl egy formára igazitott rácsot (kb. 2x2-es lukosztással) kell hegesztetnem és nekiállhatok a több tiz köbméter cucc elfütéséhez.

Ez a megoldás szerintem Atmosra halott mert ott teljesen más a tűztér kialakitása, de kiindulópontnak jó lehet.

Hajrá Biofűtés!!!!