attisch, jacsoj, köszönöm a gyors válaszokat!
Megpróbálom hétvégén átrágni magam a "váltócsapos bakműveléssel" kapcsolatos irodalmon: Csepregi Pál: A szőlő metszése - most ezt forgatom.
Van, hogy papíron lerajzolva már megértek egy metszésmódot, de amikor kimegyek a fiatal ill. a két öreg tőkéhez és élesben (képzeletben) eljátszom, akkor már ismét nem értem:((((
Első amit már lehet elszúrtam: "Bakművelés" fejezet alatt: "az ültetés évében egy rügyre metszünk vissza, s egy erős vesszőt nevelünk"; ezzel szemben van ahol nem egy vesszőm van (bár egy rügyre metszettem, de az alvók is kihajtottak), hanem amennyi kijött, mivel úgy tudtam, hogy az első évben hagyni kell minél több zöld felületet, hogy gyökérre dolgozzon a szőlő.
Ezek ellenére később írja: "Rövidül az alakítás ideje akkor, .......... egy rügyre metszett oltvány valamelyik rejtett rügyéből olyan erős vesszőt kapunk, hogy azt is csapra metszhetjük"
Akkor most mégsem egy erős vesszőt kell nevelnem az első évben, hanem akár többet is amit erősnek ítélek meg... de akkor a többivel mi legyen ill. mikor döntsem el, hogy melyik az erős?
No hát ebből is látszik, hogy egy kezdő nézőpontjából mennyi apró részlet okoz bizonytalanságot, ezért előre is köszönöm a segítségeket továbbá sok türelmet kérek.....
etil....