Hollocskacska Creative Commons License 2009.05.23 0 0 372

Fogalmam sincs, hogy az ÖSD középfokúja mennyit ér és kinek/mire találták ki.

Azt hallottam német és osztrák felsőoktatásban (is) dolgozóktól vagy tanulóktól, hogy az ÖSD vizsgái szélesebb körben elismertek, mint a Goethe, persze ez nem tudom mennyire igaz.

Én elég alaposan belemélyedtem mindkettőbe, de az ÖSD-t sokkal gyakorlatiasabbnak, életszerűbbnek találtam, valódi, naprakész témákat és problémákat ölel fel, amiről nap mint nap a hírekben és magazinműsorokban hallasz.

A pontok összeadódásánál azért ne feledd, hiába írsz 100%-ot szótárral az olvasásból, ha a Hörverstehennél nem éred el az 50-et, bukta a komplett vizsgád (a Goethenél például elég ha csak 40%-ra teljesíted...) Már pedig ott nem nehéz melléikszelni az elsőre szinte egyformának tűnő válaszoknál. Tehát kifejezetten jó szövegértés, vájt fül és SZÓKINCS szükséges.

A szótárhasználat engem teljesen hidegen hagyott, éltem német nyelvterületen néhány évig, és soha semmihez nem használtam kint szótárt, még a hivatalos papírjaimmal történő ügyintézéshez sem. A vizsgán is (leseverstehen résznél) nagyjából

kettő darab névelőt kerestem talán ki mindössze. Mellesleg semmi másra nem is lett volna időm, pontosan kitöltöttem a 90 percet (felsőfokún) szótárforgatás nélkül is. Szóval ha előnynek is tűnik, hogy a szótár a kezed ügyében van, hidd el nem fogod sok hasznát venni a vizsgán, különben nem marad időd végigmenni a feladatokon.

A szavak kijegyzetelése, tanulása pedig nem a vizsgabizottságnak történik normálesetben, hanem saját magadnak, hogy később hasznát vedd, ergo nem hinném, hogy feleslegesen dolgoztál vele. Persze ha csak a papír kell... akkor meg olcsóbb venni az ecserin.. Vizsgán amúgy nem árt a szókincs, akármennyi időd is marad olvasásnál szótárazni, a hallásnál és szóbelinél úgyis kiderül mit tudsz, vagyis mit nem tudsz, ott nem tudod használni a szótárt az ÖSD-n sem.

Végezetül pedig szerintem az EU nyelvi referenciakeret miatt kizárt, hogy egyik-másik nyelvvizsga merőben eltérjen "értékre", ha ugyanaz a besorolásuk.

Előzmény: Törölt nick (371)