vidékipupák Creative Commons License 2009.05.18 0 0 1870
A két felső átlátszó, kb. 50 mm átmérőjű műanyagot leoperáltam, -csak óvatosan, mert oda van ragasztva! Egy erősebb késsel nyúltam alá és négy helyen lefeszítettem. Az egyikbe páramérőt tettem, a másik pedig -ha szükséges, szellőzésre szolgál. Az első kelési arány 60%-os volt, piacon vásárolt nemtudom tojásból (csirke). Már kapirgáló jércék.  A második kelésnél a saját tyúkjaimtól összeszedett 15 tojásból 14 kelt ki. Két tyúkom van, (meg persze egy macsó kakas), azért kellett először vennem tojást, mert kevés volt, mert hirtelen vettem meg a keltetőt. Libatojást is vettem, de az eladó nem garantálta, hogy kikel, mert nem forgatta és nem hűvösön tartotta amikor összegyűjtötte. Ő nem keltet, és nem szereti a libatojást megenni, így hát odadta 100 Ft-ért darabját. Ez 30 db szürke liba tojás volt, húsz kikelt. Ezeket kézzel egyenként forgattam. A libuskák szépen gyarapodnak most is. Nekem nincsenek rossz tapasztalataim, ezzel együtt nem a csúcstechnika. Mindenesetre ilyen összegért -beleszámítva az anyagot, időt, nem lehet összehozni. Ha lesz egy kis időm átnézem, hogyan tudom szabályozhatóvá tenni a hőfokot, bár itt csak lefelé kellene kb. maximum 1,5 fokot változtathatóvá tenni. Írtam a gyártónak magyarul, angolul, de válszra sem méltattak. A hőszigetelése szinte nulla, de mint írtam, most egy 150 literes fagyasztószekrényből csinálok keltetőt, azzal sokkal kevesebbet fogyaszt, már kipróbáltam.
Előzmény: hatvanhárom (1846)