vidékipupák Creative Commons License 2009.05.18 0 0 1844

Én ilyen 56 Db-os (küső kézi forgatással) keltetőben keltetek, ez román gyártmány, kinn kb. 10 e. forint. Megmértem a hőfokot keltetőhőmérővel, a tojások tetején stabilan 37,8 fok. A páratartalmat úgy tudtam ellenőrizni, hogy a tetején levő átlátszó ablakot leoperáltam és a nyílásra egy rövid műahyag csövel (hossza 20mm) felraktam egy páramérőt. A tyúktojásokat egy mozdulattal lehet kívülről billenteni, egyszerre, ez kb 2 másodperc. Ha a páratartalom miatt kell vizet beleönteni, akkor leveszem a tetejét és a tojások között beöntöm, annyi szellőztetés meg úgy is kell.  Ebben már keltettem csirkét, a külső forgatóval, libát kézi forgatással, mert az nem fér bele a tojástartóba. A kikelt libáknak meg alacsony a teteje, ezért körbe ráragasztottam egy keménypapírt, ami magasabb mint az eredeti doboz, és úgy keltettem, mert a fejük elérte a doboz tetejét. Én sikeresen használtam és használom.  Szereztem egy 150 literes álló, rossz fagyasztót, ennek kivágtam a tetejét úgy, hogy a  keltető tetejét rá tudjam tenni, (ebben van a teljes elektronika, -fűtés, ventillátor, kijelző). A hűtő ajtaján három furaton keresztül megmértem a hőfokot higanyos keltetőhőmérővel,  felül, középen, alul, Felül 37,9, középen 37, 8-37,9 alul 37, 8 fokot mértem. Ezt fogom most megépíteni kihúzható fiókokkal, automata görgetéssel. Nem billentés, nem forgatás, hanem gurítás. Kettő db keltetőt vettem, az egyiket a hűtő felhasználásával keltetőnek, a másikat bújtatónak használom. A bújtatóba befér max 100 tyúktojás, ami azt jelenti, hogy kb 3-4 naponként lehet kivenni a keltetőből ennyit, tehát folyamatosan kb 400 tojást lehetne keltetni. (ez csak eszmefuttatás)

Egyébként ezen a keltetőn nem lehet állítani a hőfokot, ha csak nem buherálod meg, de ez egy olyan integrált elektronika, aminek nem sok értelme van. Az érzékelő egy termisztor, a ventillátor folyamatosan megy, a fűtőtest pedig, -pont a gyakorlatilag nulla hőszigetelés miatt 150 watt- ami viszont kífűt egy 150 literes hűtőt. Ha valakit érdekel a görgetéses forgatás, lerajzolom. ha kész lesz lefotózom.

Előzmény: LP-1985 (1839)