Mozo66 Creative Commons License 2009.05.16 0 0 1933
A honlapom fórumjára .... igen ritkán . Talán az idei fotókból majd teszek fel , természetesen érésben levő barackokról .

Kérdésem: milyen mély talajmunkát ajánlasz? Kertem a nyirségi homok és a bihari fekete föld találkozásánál van. Egyik vége enyhén homokos, másik vége szikes agyagra nyulik. A termő réteg kb. 60 cm, alatta a gyökerek számára átjárhatatlan kékagyag van. Az egészre azért laza talajszerkezet a jellemző. 10 lóerős kapálógépemmel akár 25 cm-es porhanyós réteget is tudok csinálni, de van egy kis 2 LE-s amivel 3-5 cm-est. Az őszibarack fáim (kb. 100 db) szépen díszlenek, különösen esős években.

( hogy a többiek is tudják miről van szó . )

A feltett kérdésedre .... sajnos nem tudok válaszolni egyértelműen , mivel nem tanult ember vagyok , " csak " tapasztalt , és a tapasztalatomat az itteni viszonyokról szereztem . Az egész biztos , hogy más az itteni kötött talaj meg más amit írtál . Az is egész biztos , hogy egy nyugalmi állapotban végzett mélyebb talajmunka nem árthat a növénynek ...sőt használ a következő évi gyökérfejlődésnek , ugyanúgy , mint a metszés az ágrendszernek . Az idén én is beszántottam a talajt és igen elégedett vagyok a lombozat növekedésével . Több olyan fa is van amit már ki akartam vágni és úgy erőre kaptak , hogy öröm nézni . Hogy ez a mélyebb talajforgatásnak tudható-e be vagy másnak , nem tudom , de azért biztos ez is benne van .

Bár szerintem egy rotációs kapa másféleképp munkálja meg a talajt , mint az eke , itt igazából az időzítést kell jól eltalálni ... ugye a várható csapadék függvényében .
Előzmény: Ali-bá (1931)