Jo_munkasember
2009.05.15
|
|
0 0
90
|
Manapság már igen nehéz olyan szemüveget venni ami nem UV szűrős. Én a múlt héten kíváncsisából többet is megmértem.
Érdekes volt. Pl. Tesco-s Metaxához ajándékba hozzáragasztott noname napszemüveg 400 nm-mél tökéletesen levágott, de már 500 nm-től lefelé is ugyanúgy nézett ki a spektruma, mint egy 15 eFt-os példánynak.
A különbség csak annyi volt, hogy a drágább szemüvegek a látható tartományban minden színnél nagyjából ugyanúgy 20-25% körül eresztették át a fényt. Az olcsó kategóriások, pedig a hosszabb hullámhosszokon (vörösben) jobban 60-80% körül majd kék felé egyre kevésbé 10-15% körül. De az 400 nm-nél mindegyik átlátszatlan lett.
Ez hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy az olcsó szemüvegek is jók, csak kicsit színezik a képet (pl. vöröses sárgás árnyalatot kap a látvány), de tökéletes színhűséget nyilván egyik napszemüveg sem tud elérni.
Ami még látható volt (ill. az emberek 90% biztosan nem látja), a felületek optikai minősége. A drágább modellek kontrasztosabb képet adtak.
Ezért, szerintem aki csak a szemét akarja védeni annak majdnem mindegy, hogy milyen szemüveget vesz.
Aki jobbat akar, az nézzen át néhányon, és amelyik képe jobban tetszik (pl. messzebbről tud vele egy szöveget elolvasni, vagy jobban hasonlítanak a színek a szemüveg nélkül látottakra) azt vegye meg. Itt szóba jöhet még a reflexiócsökkentés is, de ezt nem mértem.
A highend kategória pedig olyan mint minden másnál. Akinek ékszernek kell a szemüveg az úgysem az optikai preferenciák alapján választ. És egy 50 eFt-os szemüvegbe biztos nem tesznek olcsó lencsét. |
|