Én nem vagyok pécsi, de valószínűsítem, hogy amit leírtál, ezek miatt kapott Szili majdnem kétszer annyi szavazatot mint az Mszp állása indokolná. Ez nem lehetett elég, mert ez a szavazás inkább szólt a megszorításokról mint Pécsről.
Egyébként, szerintem telhetetlenek vagyunk. Minden országban, még Angliában is (igaz nem ennyire) nehezebb az emberek támogatását elnyerni annak, aki a hosszú távú (vagyis valós) érdekeiket próbálja képviselni, mint annak aki a rövid távú, anyagi érdekekre apellál. (Ezért nem lehet például népszavazást tartani költségvetési kérdésekben.) Ehhez képest szerintem ezzel az eredménnyel a Pécsiek politikai kultúrája nyugati összehasonlításban is megállná a helyét.
Én a vizitdíjas népszavazás eredményét sem tartottam rossznak ebből a szempontból. Biztos voltam benne, hogy nincs két-háromszázezer embernél több, aki megérti miről van szó. Főleg mivel az Mszp inkább az otthonmaradás mellett volt. Mégis lett 750000 nem szavazat, és a választók majdnem fele otthon maradt. Ez szerintem a ráció győzelme volt, amit Gyurcsány rosszul értelmezett. Ez volt a legnagyobb politikai hibája, és szerintem ez az oka, hogy nem tudta és nem is fogja tudni véghez vinni amit elkezdett. Ha megerősítésnek fogja fel ezt az eredményt, és még nagyobb lendülettel folytatja a reformokat, sok mindent meg tudott volna még valósítani, nincs koalíció szakadás és a többi, és jobban állnának most. Persze ez csak az én véleményem, ő jobban ismeri a pártot.