Kedves Gen!
Bocs! Úgy érzem, sértettelek. Én csak a néhány leírt mondatodra reagáltam.
A problémám egyébként azzal van, hogy a személyiségfejlődés része nem csak a tudatos ismerkedés a világgal, hanem azt az egyéb hatások is alakítják. Egyesek szerint az anyaméhben pl. a külső zajhatások is hatnak a magzatra. De ehhez én annyira nem értek. Én csak arra gondoltam az "Anya, segíts!..."-kor, hogy az abortusz 'végrehajtása' közben a magzat menekülni látszik, stb...
A másik megjegyzésedben foglaltakról van némi ismeretem. Kollégámra utalva: azt mondtam, "ha jól csinálja".
Amit én erről gondolok: Ha valamit nagyon elcseszek, az nem úgy volt elrendelve. Nem fogom az Istenre/Sorsra/sorsra/stb. az én hibámat. Abban én voltam a hunyó. Adott esetben rohadtul bántana, ha -világnézetemmel ellentétesen - kihasználnék egy helyzetet arra, hogy felelős szerelem nélkül elidítva egy életet "válsághelyzetet" idézve elő egy nőben esetleg gyilkosságra kényszeríteném. Ezt nekem is magamban kellene lerendeznem és az x Miatyánk, stb... nem lenne elég, meg az nem is azért van. De adott esetben, amikor egy szar alaknak érezném magam, szükségem van egy felsőbb erőre, aki nem elitél, hanem segít talpra állni és jóvá tenni valamit. Aki ebben az egész "bünbánat-ügyben" úgy gondolkodik, hogy tehet akármit, majd meggyónja, és el van intézve, az az én felfogásom szerint is felelőtlen életfelfogás. Talán az előző gondolatsor-részlet tőled sem áll távol. Ilyesmikre értem az, "ha jól csinálja".
Másik: Tudom, hogy egy abortuszon átesett nő egész életén át hordozza a terhet, hiába próbálja esetleg mindenki előtt titkolni. Ha hívőként gondolkozik, még rohadtabb, és abban a tudatban él, hogy ezt nem lehet jóvá tenni. AZT (az adott történést) nem is lehet. De megpróbál máshogy élni és a legtöbb esetben csak akkor tud, ha nem csak egyszerüen "legyónja", hanem pozitív módon lép is.
Ez a "kevesebb a felelőtlenség, mint a tiedben" mondatrész törlendő, helyette inkább: kevesebb felelőtlenség, mint abban a nézőpontban, amiben "nem érdekel, ha kikaparják" van, de ez nem a tied.
Talán így már közelebbi, nem?