Ha kétségeid vannak a víz minőségével kapcsolatban kételyeid vannak, akkor csináltass egy vízvizsgálatot. Nemtom ez mennyibe kerül, de ha a gugliban rákeresel a vízvizsgálat kifejezésre, akkor eékezdhetsz nyomozni.
Kérdés (ahogy írják) hogy van-e a kutad közelében - pl. szomszédoknál - szennyvízderítő akna. Ezeknek ugyanis (jobbára a régi építésűeknek) a fala nem szigetelt, tehát bárhová szivároghat a kakilé. Ha ilyen nincs a közelben akkor nem feltétlenül fertőzött (oly mértékben) a vized, hogy ne tudnád öntözésre felhasználni.
De ha vannak aggályaid ebben az esetben a frissen fogyasztható kertészeti növények öntözésére ne használd fel pl. szamóca, répafélék (ha nem főzöd meg), saláta, stb. ezek öntözésekor ugyanis óhatatlan, hogy a víz ne érje a zöldség gyümölcs felületét. Míg pl. paprikát paradicsomot, stb. ha úgy öntözöl, hogy a víz nem éri a lombját, termést, csak a tövénél kapával vágott kis csatornában csörgedezteted a vizet, akkor no para! Talán az ántsz tud tanácsot adni, hogy hol lehetne kórkozókra bevizsgáltatni. Aztán érdemes lehet tájékozódni szomszédoknál, ahol van hasonló ásott kút, és öntözési célra használják.
Általánosságban: ha olyan növények öntözésére használod, amelyek termését, megfőzöd-sütöd, akkor nem kell kórokozóktól tartanotok, kvázi nincs fertőzés.