betasound Creative Commons License 2009.05.06 0 0 9559
Szia Okumoto !
Tapasztalatok? Hát a hangja az nagyon ott van. De azért egy foldbackelést még elbír. Nem csak a felharmónikus tartalom miatt (bár ez az elsődleges szempont amiért az ember rászánja magát), de az miatt is, amit én csak zenekarban használat közben tapasztaltam: Mivel kevesebb összetevőből áll a hang (kevesebb hanggenerátor működik), egy nagyon kicsit halkabb is. Ez abban nyilvánulhat meg (bizonyos drawbar beállításoknál), hogy szóló közben ballagsz felfelé, a hang meg egyre halkul. Ha egyedül játszol ez nem egy feltűnő dolog, mert inkább arra figyelsz, hogy hopp elhallgatott valamelyik felharmónikus, de zenekarban már pont észrevehető a változás. (Zenekaron itt és most egy rockbandát értek, mert ezirányú tapasztalataim vannak.)
Közvetlenül összehasonlítani (egymás mellett álltak) ezidáig 2 Hammond típussal sikerült, egy ánglius M102-vel, és egy német L100-zal. Ugyan az M100 elvileg az M3 „gyereke” (ugyanaz az erősítő, ugyanaz a hanggenerátor stb, ) de mégis más volt a hang, mert az M100 generátorainak szűrése más. Sokkal simább fogalmazhatnék úgy is, hogy kiegyensúlyozottabb a hangja, de nekem pont az M3 „karcossága” tetszik. Az L100-tól meg teljesen más világ. (más erősítő és más szűrés miatt más hangkarakter, elektronikus vibrato, stb) azt hiszem pont ebben a fórumban írta egyszer valaki hogy „távoli unokatestvérek” hát igen. Félreértés ne essék, még véletlenül sem szeretném azt mondani hogy jobb vagy rosszabb. Más. Van ismerősöm, akinek EZ A Hammond hang. A 70-es 80-as évek Magyar rock zenéjében ezek a hangszerek szóltak.  M100: LGT; L100: Piramis, Karthago; T100:  Taurus – Korál stb…  De külföldi példa is jócskán akad.
Szóval jó hangszer az M3. Szerintem. Jól használható szinte mindenhová. (csak ne lenne olyan dög nehéz). Arra kell még vigyázni, hogy a pöttyet nagyobb klaviatúrához szokott emberfia ne szaladjon le arról a három és fél oktávról a nagy lelkesedésében. Ami nagyon feltűnő lesz az XB után, hogy rettenetesen gyors. „Tűszúrásnyira” rövid hangok is megszólaltathatók. Ez az XB-n nem megy, ahhoz annak lassú az elektronikája. A későbbi klónoknál ez sokat javult, de szerintem még mindig nem tökéletes. (vagy ezt már csak én képzelem be).
Ha bármilyen konkrétumra kíváncsi vagy, állok rendelkezésre.
Ja, találtam a neten. Nem én raktam fel, de legalább meg lehet hallgatni az m3 hangját. Ez még a foldbackelés előtti állapot. Azóta jobb lett.
http://www.indavideo.hu/video/Radics_emlekkoncert-lazitas
Előzmény: okumoto (9553)