Én a nyelviskolában kérdeztem meg, és csak és kizárólag a levélírásnál, vagyis a fogalmazásnál lehet használni.
De ezt józan paraszti ésszel is ki lehet találni.
Mit gondolsz, majd Leseverstehen-nél is kezébe nyomnak a vizsgázónak egy szótárt, hogy nesze itt a segítség, mindjárt küldjük a bizit is. XDDD
Még így is elég korrekt, hogy lehet használni a szótárat levélírásnál.
Bármilyen nyomtatott egy, és kétnyelvű szótár használata megengedett az írásnál B2-n, azaz középfokon. Felsőfokún pedig csak egynyelvűt lehet használni, ami azonban egyenlő a semmivel, mondjuk azért a semminél jobb, mert a névelőknek utána lehet nézni, ha esetleg nem vagy benne biztos.
Én a Langenscheidtot, meg egy magyar-német nagyszótárt ajánlom középfokon. Ezzel a kettővel gyorsabban lehet haladni, azért az idő sem elhanyagolható tényező az írásnál, ha egy full pontos levelet akarsz összehozni. De azért szerintem a szótárra ne hagyatkozz nagyon, nem helyettesíti annyira a rögtönzött tudást, mert sokan időt pazarolnak el vele. Ugyanannyi idővel inkább gyakorold be a fogalmazást, és nem is érhet meglepetés. A der Spiegel kitűnő irodalom. Sok idióma van benne, idegen, tudományos szakszavak. Persze, ha tényleg kezdő vagy, akkor szerintem valami ifjúsági irodalmat kezdj olvasni. Folyóiratra gondoltam, nem regényekre.