kilenctizenegy Creative Commons License 2009.05.04 0 0 2005

A fő nézetkülönbséget az időfaktor okozza közöttünk.

A vita, amiből ide jutottunk, az az Evangélumok keletkezésének körülményeiről szólt. Az evangéliumok a keresztény Szenthagyomány szerint az I. század középső harmadában íródtak, illetve Jánosé egy generációval később. Szerintem mindez a II. század második felében történt úgy, hogy a Márk féle szöveget (vagy egy azóta elveszett forrást, amiből Márk nagyon sokat merített) használta fel Mátés és lukács, János pedig valamivel később mindhárom szinoptikus evangéliumot, de leginkább szintén Márkét.

Tehát az idő, amiről beszélünk, az i. sz. 70-71 és kb. 200 közötti idő. Ez alatt Jeruzsálem részben lakatlan volt 71-133, részben Egyiptomból és Szíriából betelepített görög ajkú, pogány római népesség lakta (Colonia Aelia Capitolina). Ezek tértek át keresztény hitre a III-IV. század során.

A "keresztény idők" alatt azt az időt értem a IV. század első felétől az arab hódításokig tartott. Természetesen ez alatt értettem, hogy a politika nem hagyta elnéptelenedni a várost, ezért a környező zsidó lakosok letelepedését nem gátolták tovább.

Tehát tulajdonképpen ugyanazt mondjuk.

Előzmény: szferi82 (2003)