Esterházyról valóban sok szó esik ebben a topikban, de azért nem árt leszögezni, hogy Babarczy és Esterházy működési területe nem azonos. (Néha talán találkozik a kettő, amennyiben Eszternek is vannak szépprózai írásai, de ezeket én, megvallom, nem olvastam még.) Esterházy nem publicista, nem kritikus, nem esztéta, nem filozófus, nem eszmetörténész, nem médiakutató - meg mifene, ki tudja, mennyi foglalkozási cimkével szokták illetni Esztert, és bizonyára jogosan, mert mindezekkel foglalkozik -, nem oktat egyetemen, nincsenek közvéleményformáló ambíciói és általában semmiféle közizé szerepkört nem szokása vállalni. Miniszterelnök-lovakra sem szokott tenni, amennyire tudom.
Esterházy egyszerűen író, matematikus végzettséggel. ("Élt egyszer egy író, maga is Olvasó.") Aki a Termelési regénnyel, a Bevezetés...-sel, a Harmonia Caelestis-szel (stb., szerintem ezek a legfontosabb könyvei) beírta magát az irodalomtörténetbe. Ő már megalkotta azt, ami túl van a mulandóságon. (Ez persze nem befejezett folyamat.)
"Ennek "köszönhetően" a serkentő gondolatok - sajnos - ma sokkal inkább a politika világából érkeznek, sok érdekes ötletet látok a mai politikai elit tagjaitól, némelyik kifejezetten igényes szellemi munkára és tájékozottságra utal,"
No mostan meg vagyok hökkenve. :)))
Például? A mai politikai elit tagjaitól - konkrétan kiktől?? - milyen serkentő gondolatok, érdekes ötletek, kifejezettem igényes szellemi munkára utaló megnyilvánulások figyelhetők meg? (Úgy látszik, rosszul figyelek - vagy legalábbis nem erre a serkentő gondolatokat sugárzó politikai elitre. Megjegyzem, a politika olyan erőszakosan elárasztja már a médiát, az egyszeri "médiafogyasztó" mindennapjait, hogy az emberben óhatatlanul is kialakul egyfajta védekezési ösztön ezzel az erőszakos nyomulással szemben. Néha - sokszor- sok.)