Mozo66 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 1768
Érdekes dolgokat tudtam meg az olasz hozzászólásokból . Ugye ott nagyobb hagyománya ...kultúrája ... van a gyümölcsnek mint nálunk , és nagyon tetszett ez a nős hasonlat . Szerintem bár évtizednyi ... együttélés ... után az ember megismeri a nőt is és a barackot is .

Atifocinak : értem az álláspontodat , de azzal nem értek egyet , hogy mindegy hogy milyen " béna " fát csinálok , csak sok fajta legyen ... bocs ezért . Tehát azt tudni kell , hogy az őszibarack ... folytonnövő .... növény , ellentétben szilvával , cseresznyével ..stb .vel . Ha nem adjuk meg a folyamatos növekedés lehetőségét , nem érzi jól magát és olyan dolgokat csinál ami pl. nekem nem tetszik : kopaszodik , kérgesedik , elveszti a jó termővesszők kinevelésének esélyét , egyszóval öregszik . Na ezért találták ...kísérletezték ki , hogy milyen alanyon milyen koronaformával ...stb mit csinál a növény , persze újabb kisérleteket lehet csinálni és nem is biztos , hogy balul üt ki , de megerőszakolni büntetlenül ... nagymértékben eltérni a normálistól ... szerintem nem lehet .

Annak idején én is csináltam 1 db kb.ilyen fát amit leírtál .... azóta visszaalakítottam . mert ezt a hagyományos formát kereste a fa .

Persze el tudom képzelni , hogy aprólékos , egész éves , következetes metszéssel , válogatással meg lehet oldani amit akarsz .... meg kell próbálni , az eredményről szívesen mondok majd véleményt . : )

Amúgy a szabvány csemetéből is lehet bármilyen fát alakítani , akár a törzs aljáig vissza lehet vágni és úgy indítod ahogy akarod .
Előzmény: Törölt nick (1767)