scsaba1 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 1759
Ha nem haragszol én is mondanék néhány gondolatot. Itt ugye az egyik legfőbb gátló tényező az, hogy nincsenek gyengébb, intenzív alanyok a köztermesztésben, ill. nálunk jóformán beszerezhetetlen. Viszont a kajszit meg lehet próbálni rászemezni a teljesen mezei kökényre (Prunus spinosa) is. Cegléden is kutatták egy időben ezt az irányt, de mint annyi minden, ez is abbamaradt. Nyilván lesz egy-két fajta, ami rosszul fog fejlődni rajta (szvsz. a gyenge növekedésű fajták hamar el fognak vénülni rajta).
Mondjuk nem lesz egyszerű vírusmentest találni belőle, de olyan vidéken, ahol nincs elterjedve a PPV, onnan nem lehetetlen. (Ill. a PPV-nek is több törzse van. Van olyan is, ami levéltetvekkel kevésbé terjed.)

Egyébként őszibarack is szemezhető rá, bár azzal valamivel roszabb az affinitása, tehát több fajta fog rajta tönkremenni valószínűleg.

Én már régen ki akartam próbálni, de sajna helyem az nincs rá. (Bár ez lassan majd változik :))

Ill. nézegetem már egy ideje az Elena szilvámat. Ez is meglehetősen gyenge növésű, feleakkorát sem növeszt, mint a pl. Bluefree. Ráadásul PPV-ellenálló. Mindenképpen ki fogom próbálni kajszinál a közbeoltását.

Egyébként a Sylred, ha jól emlékszem St. Julienen volt, ami feleolyan erős, mint a vadkajszi.
Előzmény: Törölt nick (1752)