- Jelmezbál a vonatokon -
Tegnap este a 2131 sz. vonaton utasként igen furfangos, vasutas dolgozóként azonban már inkább megdöbbentő jelenetben volt részem.
Bizonyára sokan hallottunk már arról, hogy a zsebre dolgozó jegyvizsgálók ellen a máv vezetősége már korábban is próbavásárlókat vetett be. Ez olyan dolog, amelyet néha még a nagyáruházak is bevetnek a gyanús pénztárosok ellen, noha ott kissé másképpen szokott az ilyesmi történni.
A tegnapi dolog ott kezdődött, hogy amikor felszálltam a kollégákkal a vonatra, hogy dolgozni induljunk, ismerős arcok fogadtak.
Kb. 3, meglehetősen alul öltözött urat láttunk, nem messze tőlük egy szintén ismerős jegyvizsgáló ült egyedül. Utólag megtudtuk, hogy szintén ugyanott szálltak fel, mint mi.
Egyikük ruháján foltok, szakadt ing, és éppen aktívan telefonált, másikukon egy neméppen méretbeli nadrág, kezében koszos, szakadt, száltépett sapkaszerűség, és kesztyű.
Utóbbi kolléga urat azonnal felismertem, hiszen egy hétvégi utazás alkalmával beszélgettünk pár szót a vonaton, és bizony ő is azonnal megismert, és visszaköszönt. Ő volt akkor hétvégén azon a vonaton a vezető jegyvizsgáló, amelyen utaztam, és szóba jött az arcképes igazolvány, és az érvényesítő szelvény.
Azonnal tudtuk, hogy itt most mi is zajlik, poénosan meg is jegyeztem neki mindenki füle hallatára, hogy jó a jelmeze, amelyre a másik (nem ismert) uraság igen csúnyán nézett vissza.
A jegyvizsgáló aki velük volt, szintén régóta ismert hölgy, jópár éve dolgozik (vagy talán már csak dolgozott) vezető jegyvizsgálóként.
Megtörtént az, hogy a hölgy besétált a csapdába, és jóindulattól vezérelve valószínűleg megengedte volna, hogy a szakadt ruhás urak a szép kérésre leutazhassanak pár megállót azért a kevés pénzért, ami kínáltak.
Mások azt mesélték, hogy papnak öltözve próbálták a felbérelt "utasok" az állásából kitenni.
Legközelebb talán érdemes lenne cigányasszonynak öltözniük, parókát viselve, vagy kapásból magukra ölthetnék egy útszéli szolgáltató hölgyemény jelmezét, de miért ne öltözhetnének péknek, sütőlapáttal a kezükben, vagy lisztes-zsákot cipelve, és akkor tökéletes lenne az egész műsor!
Arra megy ki a játék, hogy jó pénzért cserébe kollégákat toborozzanak, és a még megmaradt vasutas összetartást darabokra szedjék.
Mindig mondtam, hogy a Startnak pénzt adni nem szabad, mert vásárolt diplomával rendelkező managerek ülnek az élén (tisztelet a kevés kivételnek), és a megkapott pénzt ilyenekre és hatalmas reklámokra szórják!
Az arcképes igazolványok érvényesítő szelvényének elvétele már a megalakulásuk óta lebeg a többi vasutas dolgozó feje felett, hiszen ezt már nagyon is sajnálják tőlünk, akik nem tartozunk ez alá a mocskos vasútvállalat keze alá, de elvárják a maximális munkavégzést cserébe, közben pedig jogokat feszegetnek, jelmezbálosdit játszanak, és elüldözik az utasokat azzal sok-sok tömény és ésszerű cselekedettel (mint pl. a vasárnapi csúcsban 3 kocsival közlekedő kelebiai "gyorsvonat").
Ismét scak azt tudom mondani, hogy hajrá Stop ZRt, éljen a MÁV ZRt pöcegödre!
A leírtak - kissé enyhébbé átfogalmazva - egy magas olvasottságú napilap részére is postázva lesznek.