Kezdem a szakmai résszel, az egyértelmű. Az ultrahang attól függ, milyen a készülék, illetve a szakember. Persze meg lehet csinálni korábban is, de nem mindenki vállalja. Cystinuriáról nem azt mondtam, hogy nem kell szűrni, hanem, hogy, ha mentesek a szülők, akkor fölösleges minden kölyköt szűrni, mert nekik is mentesnek KELL lenniük. Én hordozóval nem tenyésztenék.
(Azt inkább kérdésnek szántam, hogy mi nálunk a helyzet ezzel a betegséggel, mert már sok kutyát szűrnek, nyílván vannak eredmények.)
Én elfogadom azt is, ha valaki kér valamennyi pénzt az elvileg fajtiszta kölyökért, mert törzskönyv nélkül is sok idő és pénz van bennük. Persze, ha az élvezetért csinálja, talán nem kéne. Nagy fekete kutya sok embernek elég. És, ha beleszeretnek, legközelebb már talán több pénzt is áldoznak rá. - főleg, hogy a havi eltartási költséghez képest nem olyan horribilis.
A tenyésztő sem tudja jobban igazolni, hogy tényleg azok a szülők, akik a törzskönyvön vannak. Nem akarok senkit vádolni! de tény, hogy ez bizalmi dolog, fizetsz érte némi pénzt és beírják, hogy ki volt az apa-anya.
Nyílván egy magára adó tenyésztő sosem csalna ezzel.
Engem igazából az zavar, ha ezeket a nagylelkű szeretetteljes kutyákat kennelben, az embertől elzárva nevelik fel és tartják. Értük fáj a szívem, mert sajátjaimon azt látom, milyen fontos nekik az emberi kapcsolat. De ezt úgy a legegyszerűbb megálllapítani, ha körülnézel a kutyánál, egyből kiderül hol alkik, fél -e az embertől, stb.