Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1455
Az oldalt lévő tojások a póttojás szerepét töltik be, sajnáltam kint hagyni, mert ennyivel több lett. Otthonról Nyírszőlőből hoztam 28 db-ot, talán, meg utána Budapesten a piacon vettem még 26 db-ot, abból hármat betettem próbakeltetni még a hétvége előtt két napra, és leteszteltem, hogy termékenyek-e, azok voltak. Ugyanis a legelső keltetésemnél is 40 db-ot tettem be (akkor még csak annyi fért be a billenőmentes tálcára), abból 20 db-ot szintén piacon vásároltam, de becsapott vele a banya, vissza is vittem neki két hét múlva mind a 20-at, mert terméketlenek voltak. De neki van kakas, rendes takarmánnyal eteti a jószágait, és még meg sem fagytak. Mondta ő, és még ő volt fellázadva, hogy mit képzelek én hogy az ő tojása rossz volt, szinte engem hibáztatott érte. :))

Na szóval azok a felső tojások le fognak kerülni néhány napon belül, amikor kiszúrom a terméketlen tojásokat. Kísérlet még az is vele, hogy csak nagyon keveset tudok billenteni rajtuk forgatáskor, és figyelem majd hogy lesz-e hatása a későbbi fejlődésre. Meg az egyikben van valami piszok, kíváncsi leszek, hogy elpusztul-e majd.

Később olyat is fogok csinálni, hogy minden nap kiveszek egy embriót, és mennek bele formalinba kis üvegekbe. Van már ilyenem rengeteg, de össze-vissza, ahogy maguktól elpusztultak, ezért nem folytonos. Ekkor derül majd ki igazán, hogy az embrióim pontosan fejlődnek-e időben, mert amikor elpusztul egy, annak a pusztulási idejét nem lehet órára pontosan megmondani, csak mindig egy nappal később látszik, ha valamelyik nem él.

Az itteni képem a keltetőt mutatja kívülről. Három szabályozó van rajta. A legfelső egy vészkapcsoló (bojler hőfokszabályozó), ami 40 fokon lekapcsol (ennyire állítottam be), ha a főszabályzó meghibásodna. A középső az arra szolgál, hogy tudom változtatni a delta T-t, vagyis hogy hány tizedfok-változás történjen a ki és bekapcsolás között. Ezt 0,1 –től egészen 2,0 fokig tudom változtatni, sőt az elektronikán belül van még egy trimmer is, azzal tovább tudom fokozni a pontosságot, de akkor már 1-2 másodpercenként kapcsol ki és be, aminek semmi értelme, csak a tűzveszélyességet fokozzal. Ezt a teljes kapcsolást is magam építettem meg, és kb 1000 Ft-ból kijöttek az alkatrészek, ha meg készen vettem volna meg, ilyen precíz beállítású szabályzó nem is igazán van, ráadásul a legolcsóbb, amit láttam, 10 ezer Ft fölött van az ára. A legalsó poti a főszabályzó.
A régi keltetőmben csak bojler szabályozó volt, 2 db, ott az egyiknél a kapcsolóján kellett manipulálnom, hogy 3 foknál jobban, fél fokra leszűkítsem a ki-bekapcsolást. Először csak egy volt benne, de egyszer csak a 13. napon nem kapcsolt ki, és amikor mentem haza az iskolából, láttam, hogy a hőmérőn 55 foknál áll a borszesz, és már majdnem el volt csattanva. Mondanom sem kell, hogy milyen állapotok uralkodtak, gyorsan kiszedegettem a tojásokat az ágyra, hűtöttem jó sokáig, de a kb. 14-ből csak 5 db-ot sikerült megmenteni, azok szépen ki is keltek. Azóta van két hőfokszabályzó a keltetőimben. Meg a legeslegelső keltetésemnél volt egy áramszünet a 12. nap környékén reggel 8-tól délután 14 óráig, már viszonylag elég meleg idő volt, s mivel nagyon szeretem a zivatarokat, minden nyáron sátorban alszom kint. Jó meleg volt a sátorban, ezért be tudtam oda vinni, és csak 31-32 fokig hűlt ki több órára. Érdekes módon ez a keltetésem volt a legsikeresebb, 90 % fölötti.
De még a mostani keltetésem sem tökéletes, mert tegnap reggel megint kipakoltam a 1,5 napos tojásokat 15-20 percre a keltetőből, mert próbáltam megjavítani a forgatót, de hiába, majd legközelebb.
Előzmény: fapeter (1454)