Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1445
Szerintem ez egy nagyon jó kelési arány. :) Ilyenkor még figyelembe kell venni, hogy nem rég ért véget a tél, bár nem tudom helyileg hol laksz, de a tyúkok tojási szokása a télről a nyárias időszakra éppen akkortájt indult meg, amikor gyűjtögetted össze a tojásokat, vagyis akkor kezdtek sűrűbben tojni a meleg idő miatt.

Az én első kelésem március 15.-én volt, még 15 cm-es hó volt és tartós fagyok, amikor tojogattak ritkán a tyúkok, hideg volt, és emiatt nagy volt a terméketlenség aránya és egyéb időjárási tényezőkre visszavezethető hibalehetőség. Ennek ellenére amellett, hogy szerencsétlen tojáskákat az első héten szinte minden nap kipakoltam, néha naponta többször is a parkettára (persze tálcástól, nem egyesével) 10-15 percre, mert szereltem (fejlesztettem) a keltetőt, de volt hogy félórára is, a kelési arány meg volt 50 % (terméketleneket is beleszámítva). Az elején különösen alacsony volt a hőmérséklet is tartósan, a 12. napon észrevettem, hogy 2 teljes nappal vannak lemaradva a fejlődésben az embriók, de aztán a végén az utolsó csibe a 22. nap felénél kikelt. Mindent összevetve sokkal rosszabb kelési arányt vártam, mint amilyen volt.

Valaki közületek nem végzett még olyan kísérleteket, hogy a keltetés különböző szakaszán történő nem kívánatos hűtések milyen mértékben csökkentik a kelési esélyeket?
Előzmény: kiralyetele (1443)