Sziasztok:)
Olvasgatlak benneteket, elgondolkodom...és megvallom valahol örülök:) Fundik voltak-vannak- és lesznek:) Lesznek, mert itt váltotok szót róluk, beszéltek múltjukról és aggódtok jövőjükért. És megnyugtat a tudat, hogy mindannyiótoknak ott vigyorog...mosolyog...tombizik...ugat egy-egy vagy több az udvarában-kanapéján-kennelében. Véleményt formáltok, aggódtok a fajtáért, beszélgettek és vitatkoztok mi a jókról és hogyanokról. Magam is ezt teszem. Hogy ez jó vagy rossz talán nem is számít...egy fórumon talán nem. Szólásszabadság:) Ki vállalja magát, ki nem, mindenesetre megjelenik egy arculata ezen a fórumon.
Engi!
Leírom Neked egy 1990-ben született kanom adatait.
10 hetesen: 14 kg
6 hónaposan: 45 kg, 56 cm
12 hónaposan: 73 cm, 65 kg
18 hónaposan: 76 cm, 70 kg
2,5 évesen: 80 cm és 80 kg.
Purinán neveltem és tartottam. A Purina mellett kálcium kiegészítőt soha nem kapott!! Már akkor jó arányban tartalmazta a kálciumot és a foszfort. Adtam neki időt és teret megnőni. Vannak ma ennél jobb tápok és rosszabbak is. Egyre nem figyeltem sajnos, a súlyára. Kövér, nagy maci volt, 8 éves korában a sok kajázástól gyomorcsavarodást kapott...nem tudtuk megmenteni...verhettem a fejem a falba, őrjönghettem a fájdalomtól...maradt az emléke és a tanulság. 18 kiállításából 18x győzött...legenda lett. Akkor fogadtam meg, hogy nálam az arany középút az igaz. Sem sovány, sem kövér. Átesek persze időnként egyik-másik oldalra....magam szeme a mérce, viszont már tudom - több évtizedes tapasztalatom alapján - idő kell egy újfoundlandinak, míg eléri végleges kifejlettségét. 2,5-3 év. Ez a gazda felelőssége!!
Katka!
cystinuriaSajna "sovány" a felhozatal a neten magyar nyelvű cikkekből, javaslom ezt a cikket olvasd meg, felhívja a figyelmet kifejezetten az újfoundlandira benne, sőt említ egy 7x műtött kutyát is!!! Nem lettem volna laikus gazdája....horror költséggel járt az tuti!! És, ha mindezt túl is élte....az utókezelés, méltó élet ennek még többszöröse is !!!! Meglátásom szerint ezért kell valamennyi tenyésztésre szánt kutyát vérből szűretni. Egy teszt ára 14-20 000,-ft között mozog, minden kétséget, lehetőséget ezáltal ki lehet ezzel zárni. A vérteszt 3 eredményt közöl teljes bizonyossággal:
1. beteg (nem szabad vele tenyészteni)
2. hordozó (körültekintően lehet vele tenyészteni, kizárólag mentes tenyészpárral)
3. mentes (nyugodtan lehet vele tenyészteni)
Egyértelmű, hogy a két mentes tenyészkutya a legjobb variáció. Két beteg (esetleg tünetmentes!!) kutya halmozza a betegek számát, leendő gazdik költségeit (szőrön-bőrön-emésztésben-életvitelben rettenet tüneteket produkál).
Fiam szegény rengeteg idevágó cikket fordítgatott le nekem angol publikációkból, de magam csak annyit tehetek, tehettem, hogy megszűrettem-szűretem tenyészkutyáimat, és a leendő gazdik érdekében hoztam egy döntést...
Szívultrahang!
Én nem sorolom magam be a tenyésztői elismertségi körbe, viszont az orvos aki szűri kutyáimat, 8-9 hetes újfoundlandi almomat-almaimat teljes bizonyossággal doppleres ultrahangon megvizsgált már többször is sikeresen, vizsgálhatóak voltak!! Persze lehet vinni idősebben is, ezt nem én döntöm el, hanem a szakember, aki vizsgál! Mivel valóban kevesen vállalják be ennek költségeit, nyűgjét (6-8 babával elautózni szinte egész napra..."költözik a babaszoba"....kifizetni....kakáltatni...etetni-itatni a játékos csapatot. Nem én találtam ki, hogy a fajta nagyon terhelt öröklött szívkoszorúsér szűkülettel.
S az, hogy valaki, aki felvállalja ezeket hova sorolandó, vagy aki mindezek ismeretében figyelmen kívül hagyja vásárlásnál ezt hova sorolandó, nem tisztem eldönteni. Mindenki a saját, felelősségteljes döntését kell meghozza. S mindezek mellett a tenyésztés nem egy kétismeretlenes egyenlet:)) Egyet tudok csak, mindegy, hogy kiállításra megy-e vagy családi kedvenc, a fundika vigyorogva élje le életét...lehetőleg minél tovább.
A szaporítókról már kifejtettem "darázsfészekbe nyúlok" kezdettel ezen a fórumon véleményem, nem ismétlem meg magam, most is úgy gondolom:) Egy tuti...két nagy fekete kutyának többnyire sok kis fekete kutya lesz az utódja. Többnyire ragyogó szemű, imádnivaló szőrgombóc:) Csak lehetőleg ne csapják be a leendő gazdikat. Az újfoundlandi víziéletmentő, nyugodt családi kutya, aki a mai világban is feláldozza, ha kell az életét az emberekért...bár csinosan mozog a ringben:) Egyet ne feledjünk el...mi akarjuk ezt így. Csak csendben megjegyzem, mindegy, hogy hol, legyen ízig-vérig újfoundlandi. A felelősség a mienk mindkét esetben! Nincs külön standardja a kiállítási és a családi kutyáknak!
Mindenkinek sok örömöt a kutyusához
Pussza a sok fekete nózisnak és a gazdikanak is:))