Gabriel Sousa
2009.04.18
|
|
0 0
1060
|
Üdv mindenkinek! Szakértő véleményekre lennék kíváncsi az alábbi esettel kapcsolatban: Lakóház átalakítás, bővítésre adtunk be építési engedélyt. A telkünk zártsorú beépítésű, a rajta lévő régi ház az utcafronton a telek teljes szélességében épült. Ehhez szeretnénk hozzáépíteni jobb oldalt a telekhatárra egy nyeregtetős házrészt a falon kisméretű 1,88m-re elhelyezett bukóablakokkal. Az érintett szomszéd viszont már nem zártsorú, hanem jobb oldalhatárra építhető besorolású. A hatóság azért akarja elutasítani a tervet, mert nem felelünk meg a zártsorú beépítés követelményeinek. Ez igaz, ha önmagában csak a mi telkünket vizsgáljuk, de mivel szerintünk a SOR nem jelenthet egy telket , hanem minimum kettőt, ezért a szomszéd figyelembe vétele nélkül nem vizsgálható a kérdés. A szomszéd eleve nem is épülhet össze a mi házunkkal, így értelmetlennek tartom ablakok tiltását, tűzfal követelését. A tűzoltóság által előírt védőtávolságot a tervünk betartja. A hatóság szerint megoldás a félnyeregtető cirka nyolcméteres tűzfallal, amivel teljesen beárnyékolom a szomszédot. Ez viszont se a mi, se a szomszéd elképzeléseinek nem felel meg. Hozzáteszem, mielőtt megvásároltam a házat, bementem az építési osztályra érdeklődni, hogy ilyen típusú bővítés lehetséges-e. Egyértelmű igen választ kaptam. Elképzelésünkhöz előzetesen több építész véleményét kikértük, senki nem mondta, hogy aggályos lehet. |
|