"Csődbe jut és fizet???????????????????????????????????????????
Igen a Postabank is csődbe ment és fizetet?
Vertikal Invest fizette amikor becsödőlt?
Soroljam még?"
A befektetőket és nem a betéteseket kifizetik, elvégre ők a tulajdonosok.
"Mi az hogy olyan nincs hogy a részvény 0,-Ft!
Például a nyugdíjpénztárakban is most 0,66 % ot ér egy darab. Pedig még be se csődőltek!"
NA látod, tehát nem 0, hanem van egy minimális értéke. Persze amikor 0 lenne, akkor kivezetik a tőzsdéről.
"Bankcsőd esetén te egy forintot sem kapsz. De shortoljál csak nyugodtan."
Nem baj, úgy látom ezt a fogalmat nem fogod megérteni.
"beszélgetés abból indult el, hogy ha bedől a bank, nem tud betétet kifizetni, mert lakáshitelesek nem törlesztenek. és írod hogy előbb a betéteseket fizetik, majd a részvényeseket. De ha már a betéteseket se fizetik?"
Nem betétesekről írtam, hanem befektetőkről, más néven tulajdonosokról, ők nem betétesek.
Ha bármi csődbe megy az nem azt jelenti, hogy zéró a cég értéke, az csak azt jelenti, hogy fizetésképtelen és nem tudja a követeléseket teljesíteni, de azért a céget fel lehet darabolni, el lehet adni a vagyontárgyakat stb.
Már bocs, hogy befektetőket írtam, belátom könnyen keverhető a betétesekkel, de a tulajdonosba is belel lehet kötni, az a lényege, hogy a sor legvégén vannak a betétesek, és még előttük a részvényesek egy esetleges csődnél.
De nem is baj, ha a részvényesek nem kapnak pénzt, mivel aki shortol az nem is rendelkezik részvénnyel, ezért őt ez nem érinti.
Bízom benne, hogy egyszer megérted, tuti én magyarázok rosszul valamit.