Van egy olyan gondolatom, hogy szándékosan adod az értetlent, de még egyszer "utoljára" megmagyarázom.
Szóval, ha becsődöl egy bank, amit shortol valaki, akkor az tuti főnyeremény.
Elmondom hogyan bár már mindent leírtam, de lehet nem olvastad el figyelmesen, ugyanis még mindig írsz olyan dolgokat, ami egyszerűen nem állja meg a helyét, csak egy példa, leírtam, hogy shortolok, már korábban leírtam, hogy mit jelent a shortolás, mások hoztak neked definíciót is, de te még mindig teszel olyan kijelentéseket, amelyek nem állják meg a helyüket:
"Irta nekemj hogy ö most abból szed pénzt hogy nő az érték."
Azt írtam, hogy shortolok, az azt jelenti, hogy abból van pénz, ha csökken a részvény értéke, ráadásul, NEM IS KELL, hogy a záróár csökkenjen elég, ha napközben esik a részvény ára, akkor én már keresek rajta.
Ha most történetesen az OTP csődbe menne, akkor az kb. úgy fog zajlani, hogy a részvény értéke zuhan, amin pénzt keresek és egy adott szint alatt csődbe jut az OTP és szépen kifizetik a befektetőket, aztán utoljára a részvényeseket.
Olyan nem lesz, hogy 0-t ér a részvény hirtelen, de ha lenne ilyen az különösen jó lenne nekem, mert akkor amennyiért vettem a részvényt annyi pénzt kapnék, azaz mondjuk minden részvény után 2600 ft-ot például, mert én az esésre játszom, persze nem mindig. Azért sincsen ilyen nullára zuhanunk dolog, mert vannak szabályok amelyek befolyásolják a kereskedelmet pl.: felfüggeszthetik a kereskedelmet, ha egy papír értéke 10%-ot mozog napon belül.
Ha valaki azt gondolja, hogy egy részvény értéke lemegy nullára miután csőd van, az nagyon téved, elég megnézni, hogy az amcsiknál még mindig kereskednek a csődbe ment bankok részvényeivel, persze nevetséges áron.
"Na most tegnap közel 4% esett az OTP (ma is minuszban). Akkor ha Ö tegnap előtt este vett részvényt akkor neki 4% kevesebbet ér a pénze."
Ha nem shortolnék, akkor igazad lenne, de a shortolónál gyakorlatilag soha sincsen a részvény, azzal kezdi, hogy elad és közben nincs is részvénye, ezért mínusz részvényei lesznek, amit kötelezően vissza kell vásárolnia, akkor pedig nullába hozza magát, tehát egy pillanatra sem birtokolja a részvényt csak a negatívumát ennek köszönhetően a mínusz mozgásból plusz pénzt kap.
"AZ a bank becsődől és eg db részvény 1 Ft-ot se fog érni, és Ő meg 2200 vette akkor sokra megy a shortolással."
Pontosan 2200-1 ft -ot fog keresni rajta részvényenként.
Tudom, hogy nehezen érted meg, ezért mondok egy életszerű példát:
legyen élelmiszer bolt, lehet ez közelebb áll hozzád, már csak azért gondolom, mert te is ezt hoztad példának.
Szóval van egy ember, aki külföldről kapja a fizuját, mondjuk euróban, elmegy vásárolni a helyi kis üzletbe szalámit és azt mondja a boltosnak, hogy adja már hitelbe vagyis majd fizet ő a hónap végén, mert akkor majd beváltja az euróját és abból kifizeti a tartozását.
na most az euró/ft árfolyam ingadozik, ha zuhan a forint vagyis esik úgymond a szalámi értéke,akkor jól jár a vevő, mert több pénze fog megmaradni pedig ugyan annyi szalámit vett, így most ő gyakorlatilag shortolja a szalámit, úgy vesz valamit, hogy nincs is nála pénz, de kötelezettséget vállal arra, hogy később kifizeti és ha arra épít, hogy romlani fog a ft, ami valljuk be eléggé érthető álláspont, akkor nyerni fog az üzleten.
Persze ez a példa több helyen sántít, de valami ilyesmiről van szó.