Törölt nick Creative Commons License 2009.04.15 0 0 15394

"Egy délután a jobboldali politikai elit utánpótlásának tájékozódni kívánó tagjaival gazdag tapasztalathalmaz, és nem azért fogadtam el a felkérést, hogy aztán nagy nyilvánosság előtt anekdotázzak róla. De kedvenc tesztkérdésemet feltettem beszélgetőtársaimnak itt is, és nem állhatom meg, hogy ne ismertessem az eredményt. A tesztkérdés így hangzik: „Mi a különbség ma Magyarországon a jelenleg 'baloldalként' és 'jobboldalként' jellemzett erők között?”. Bármilyen választ adunk rá, jól megvilágítja, mivel indokolja magának az ember, hogy inkább ilyen, mint amolyan oldalinak gondolja magát, ha már muszáj választani (időnként pedig muszáj)?

Feltették maguknak most a kérdést most önök is? Válaszoltak rá? Jó. Akkor ismertetem az eredményt. Nem fog meglepni senkit, pedig nem ártana, ha megdöbbennénk rajta.

Beszélgetőtársaim válasza – szinte egybehangzóan – a következő volt: a mai jobboldal a közösség (a nemzet, az emberek, a „mi mindannyian”) oldalán áll, a mai baloldal pedig vele szemben. Udvariatlanul úgy is lehet mondani, hogy a mai baloldal nem a magyar polgárok érdekeit akarja szolgálni, hanem: (kitöltendő üres hely). Sőt, akár úgy is lehet mondani, hogy a mai magyar baloldal hazaáruló politikát folytat. Ez a válasz tökéletesen kielégítő minden olyan helyzetben, ahol nincs ott bökkenőnek egy magamfajta hölgy, aki udvariasan meghallgatja a válaszokat, majd arra kéri beszélgetőtársait, hogy próbáljanak mondani olyan különbséget, amellyel ő – baloldali liberális véleményformálóként – tud némileg azonosulni. Az idegen érdekek szolgálata ugyanis nem ilyen meghatározás, és nem is ilyen politikai cél. Ez elgondolkodtatta beszélgetőtársaimat (addig, azt hiszem, nem tudatosították, hogy szemtől szemben hazaárulással vádolnak), de kielégítő alternatívát hirtelenjében nem találtak. "

Azt sehogyan sem tudtam megfejteni ebből az írásból, hogy ha a beszélgetőtársak, vagyis a "jobboldali politikai elit utánpótlása" a lehazaárulózáson kívül semmilyen kielégítő alternatívát nem tudott mondani, akkor vajon miért is éppen rájuk van most szükség, úgy objektíve, mint szubjektíve, ráadásul még határozottan is?

Előzmény: van itt ez a kérdés (15371)