Tyúktojásoknál, pattogzáskor, elég ha "37 fok körül" van a keltető,
viszont a páratartalomnak ilyenkor viszonylag magasnak (65-70%) kell lennie, hogy a héjj ne tudjon a csibére száradni. Ennél magasabb páratartalom viszont már árthat a kikelő csibének! (gyenge lesz, alig akar lábraállni)
a szellőztetésre is ügyelni kell, nehogy megfázzon, pert keltetőnyitáskor hírtelen lecsökken a keltetőtér páratartalma, és a meleg nedves csibe könnyen megfázik.
Ha van rá lehetőség - a csibe nem tud leesni, beszorulni - felszáradásig hagyd a keltetőben a kikelt csibéket!
Ha így elhúzódik a kelés, annak több oka is lehet,
pl,
a tojások nem egy tenyészállománytól származnak,
a keltetőtér hőeloszlása nem volt egyenletes (a melegebb helyen lévők kicsivel gyorsabban fejlődtek)
stb.