Végül, jelenlegi utolsó témám:
Mostanában sokat beszélgettünk fizikáról, fizikusokról.
Tegnap este a Záróra műsorában Veiszer Alinda vendége az én kedvenc fizikusom volt :))))
Egyelőre nem írok nevet, hátha kitaláljátok. Az illető úr különben csillagászattal is foglalkozik, és egy régebbi beszélgetéssorozatában (ne ijesszen meg benneteket, hogy mindezt Friderikusznál tette) a bolygókról, fekete lyukakról, a világegyetem tágulásáról-szűküléséről...és hasonló érdekesen fel-nem-fogható témákról mesélt.
Mostani téma is szólt a svájci részecskegyorsítóról, az ottani kisérletekről; a relativitáselmélet kibővítéséről, annak alkalmazási lehetőségeiről, kvantumfizikáról (elméleti fizikáról) és a
legérdekesebb témája:
"peak-oil" átértelmezése, az ő gondolatmenete szerint. Na ezt nagyon tudtam élvezni :)))
Azt fejtette ki, hogy két út lehetséges, a múltba való visszamenekülés, vagy a továbbfejlődés útja a jövőbe.
Az első, amit HZs is állít: túlnépesedés, járványok-betegségek-háborúk pusztítása;
míg a másik a világ kitágítása, a relativitáselmélet alapján a tér dimenzióinak/hajlékonyságának/új törvényszerűségeinek felismerésén alapulva más bolygókra terjeszkedni :))))
Mindezt annyira aranyosan adta elő...
Alinda is kb. annyit értett az egészből, mint én, de úgy tűnt neki is tetszett :))))
(majd külön hozzászólásban megküldöm a műsor linkjét, ha már fent lesz.)
Addigis lehet találgatni, ki lehet az illető úr?!
(szerintem Eref előnyben)