Azért mielőtt ilyesmit leírsz, szerintem olvasd el Columella könyvét a Mezőgazdaságról, meg fogsz lepődni, hogy az általuk alkalmazott technológia mennyire hasonlít a mai termesztési módszerekre.
Nem oltással, hanem szaporítással szelektálták a fajtáikat - akkoriban még nem volt filoxéra Európában.
Ha fordított ozmózist nem is alkalmaztak, de mustsűrítményt "gipszvirágos" (meszes) beforralással készítettek, és ezzel javították a bort.
A bor tartósításához gyantát és mindenféle fűszereket használtak, az óboruk kb. olyasmi lehetett, mint amilyen a forralt bor fűszerkeverékkel ízesített bor, illetve annak egy masszívan alkoholos változata (a mustsűrítményes javítás eredményeképpen), a gyanta miatt gondolom kellő retsinás beütéssel.
Az edényeiket kátránnyal kenték ki, tehát egyfelől reduktív borkészítésről beszélhetünk, másrészről nem vagyok biztos abban, hogy ez az eljárás nem hagyott semmi mellékízt a borban.
---
Szerintem a biogazdálkodás jó út, de az is megengedi a kén és a réz használatát. Vannak olyan termesztési módszerek, amelyek teljesen vegyszermentesen termesztik a szőlőt - de a lábjegyzetben le van írva, hogy előfordulHAT, hogy semmi termésed nem lesz egy adott évben.