Törölt nick Creative Commons License 2009.04.08 0 0 15213

Tudatosan vagy sem. Nem arra utaltam ezzel, hogy nem tudom, hanem pont arra, hogy osszetettebb kerdes.”

Akkor most tudod vagy nem tudod?

Megmondom én neked, mire utaltál mindezzel. Arra utaltál mindezzel, hogy nem tudod, mi a szerepe a nyelvben a mellérendelő tagmondatok, mondatrészek összekapcsolására szolgáló, választási lehetőséget biztosító kötőszónak. Pedig ez általános iskolai tananyag. Te viszont nem tudod. Csak azt tudod (ám azt már nagyon tudod!), hogy egy országot miként kéne szakszerűen és elvszerűen vezetni. Vagyis az eseted szokványeset. Olvasd a HVG véleményrovatát, tapasztalod majd, nem vagy egyedül. Olyannyira nem, hogy sokan vagytok. Ne is menj egészen a HVG-ig, épp elég, ha csak az Index fórumát tanulmányozod. Például:

Nyusa Bagarol Fuskin válasz | 2009.03.27 12:08:40 © (14)

Elmondom ezredszer amit már vagy 2 éve mondok: Babarczy Esztert kiváló kormányfõnek tartanám adott esetben.

Fiatal, energikus, több nyelven beszél, és van áttekintési készsége.

Hátránya  hogy nem közgazdasági alapképzése van, és ez a bölcsészeti hinterland meghatározza a szemléletét persze, de hát gondoljuk végig a sok  jellemi-szellemi toprongyot akik valaha kormányfõ volt a hazában, {Dobi, Tildy, Rónzi, Szakasits, Losonczy,}...nem is beszélek a kártevõ rossz, átkozott  Károlyi Mihályról...

Babarczy Eszter ezek visszavetített fényében/értékében  nem csak egy reprezentatív díva, de szellemi szinten is egy Himalája. Egy égi magasság.

Az mellett a személyes varázsnak is van jelentõsége, nekem ne mondja senki hogy az egy államfõi személyiségképben  egy semmi.

Babarczy Esztert  kormányfõnek!

Látod?! Hol vagy te ettől a gyönge kis grammatikai dilettantizmusoddal?!

Persze könnyen lehet, én vagyok a szellemi toprongy, mindenesetre elképzelni nem tudom, ki a franc az a Rónzi. Sej-haj Rónzi? Rokkendroll Rónzi? Kicsoda? A kutya, akit Rónzi úrnak hívtak?

Az ember néz, mint Rónzi a mónziban…

Valószínűleg Rónairól van szó, vagyis a szerző nem sajnálta a fáradságot, tíz centit ütött mellé a klaviatúrán, csak azért, hogy jól kiröhögtesse magát a fórumozó nagyközönséggel.

Rónai Sándor. Aki szintén szellemi toprongy, ám annyit mindenképpen tudott, hogy Losonczy nem volt „a hazában” sem kormányfő, sem államfő. Hanem államminiszter volt. Míg Losonczi lehetett ugyan államfő, és persze lehetett toprongy is, sőt Losonczi minden volt, csak épp akasztott ember nem, merthogy az inkább Losonczy lett volna, de ő is csak majdnem, szóval Losonczi téeszelnök is volt, agrárminiszter is volt, államelnök is volt, ám nem volt kormányfő. Károlyi, Tildy és Dobi voltak miniszterelnökök, Károlyi és Tildy két-két hónapig, Dobi tovább, míg viszont Szakasits nem. Csuda tudja, valahogy egyáltalán nem. Toprongy az volt, szellemi toprongy, de kormányfő soha. Rónai sem. Horribile dictu a Rónzi sem.

És persze egyik sem volt „reprezentatív díva” (magyarul: frizu néni), ellenben nem mutatós dívák voltak. Egyszerű kis szürke dívák. És toprongyok a maguk módján, nem pedig Himaláják szellemi szinten. Igaz, nem keverték az államfő és a kormányfő fogalmait összevissza, nem kutyulták a politikusok neveit, mint Babarczy díva a padlizsántúrót (von Theater aus), ám azért semmi kétség: szellemi toprongyok voltak mindahányan. Randa dívák. Ráadásul kötényke nélkül. És soha nem zabáltak a’ la carte nyilvánosan, még kevésbé reprezentatíve (von Senderaum aus).

Évezredek során kialakult történelemfilozófiai, politikaelméleti gondolkodásunk alapjait rengeti meg az Index fórumán megfogalmazódott kérdés: hogyan lesz a kormányfőjelöltből államfő? És itt a válasz is: Babarczy Eszterként. Illetve fordítva: államfőjelöltből lesz a kormányfő. Illetve mégiscsak emígy… Tulajdonképpen mindegy, a lényeg a „személyes varázs”, amely „egy államfői személyiségképben” nem „semmi”. Ezért válik abból az interneten kormányfői személyiségkép!

Mint mondjak? Ezek külön-külön is hülyék, míg ha egybezörgetik koedukált agyvelejüket (Babarczy és az ő politikatörténész kampányfőnöke), hát onnan aztán van minden: maga Hinterland Rónzi s vele a nagy „égi magasság”, minden a világon. Vagyishogy ketten együtt teljes sikerrel hágják meg a szellemi-jellemi Himaláját, sőt még a Himlő Máját is megkóstolják a’ la carte (von Tischtuch aus), és hirtelen meg is emésztik, majd csorog belőlük a magasbölcsészeti hinterland (alul-felül), lefolyik hígan, végig a lábszáron, le, egészen a bokamagasságos Himalájáig, plusz a szellemi-jellemi drózni.

Persze lehet, hogy mégiscsak neked van igazad, ezt a strapát simán meg lehet úszni, ha egyszerűen nyilvánvalóvá teszed: fogalmad nincs arról, hogy mit jelent a vagy kötőszó az értelmes magyar beszédben.

Előzmény: telephone (15211)