Tudatosan vagy sem. Nem arra utaltam ezzel, hogy nem tudom, hanem pont arra, hogy osszetettebb kerdes. Nem tudatos elkuras all elo peldaul akkor, amikor nincs hatekony donteshozatal. (Pl. 2003-ban nem tudtak elsore megszigoritani a lakashitelezes kedvezmenyeit a toketlenkedeseik miatt, csak egy csomot beszeltek rola, ketszer is visszavonultak, es csak harmadszorra lottek be igazibol; az eredmeny a hitelezes felturbozasa volt, ami az allam kiadasainak a novekedeset vonta maga utan - pont az ellenkezojet annak, amit eredetileg akartak; es ez messze nem az egyetlen eset.)
Tudatos elkuras pl. az, amikor bevezetik a 13. havi nyugdijat, mikozben pontosan tudjak, hogy ezzel felboritjak a nyugdijrendszert. (Ez se egyeduli eset.)
Ezek az elemek keverednek-kavarodnak, es vegul kijon belole az, amit latunk. Kevesebb rendesen megtervezett es ennek megfeleloen vegrehajtott gazdasagpolitikai lepes volt az elmult het evben, mint atgondolatlan, kapkodos. Erre utaltam, de teny, hogy nem fejtettem ki reszletesen.
Tudatosan hazudtak. Ez tenyleg tautologia, megsem az indulat mondatta velem, nincs bennem indulat. Annyi a mentsegem, hogy az eredeti mondatban a 'tudatosan vagy sem' hatarozatlansagat ellenpontoztam az utolso tagmondatban a 'tudatosan' egyebkent valoban felesleges beszurasaval.
A hazudozasrol meg annyit hozzateszek, hogy a politikaban ez nyilvan elterjedt, de amit 2002 es 2006 kozott a koltsegvetessel kapcsolatban eloadtak a szocik, az a rendszervaltas ota a legszervezettebb felretajekoztatas volt. Ha masban nem is, ebben hatekonyak voltak.