kalogab Creative Commons License 2009.04.07 0 0 9049

Megnyilvánulásod olvastán az a nehezen beazonosítható érzésem támadt, mintha nem értetted volna teljes egészében a szombaton megtekintett műremek eszmei mondanivalóját. Önmagában ez még talán bocsánatos bűn, hiszen a magasröptű gondolatokat sajnos nem minden embertársam képes befogadni, azonban becsmérlő szavaid mögött képtelen vagyok nem észrevenni a rosszindulat és a kicsinyesség jeleit. Pusztán azért, mert az említett művészfilm értékes, fiatalság-nevelő, tanulságos jelenetei számodra éteri magasságokban szárnyaltak még nem kellene mások szórakozását íly lealacsonyító hangnemben kezelni.

Ha jobban odafigyeltél volna, akkor számodra is nyílvánvaló lenne, hogy csapattársaid áhított figyelemmel követték a pergő eseményzuhatagot, mely vizuális orgiaként áramlott meghatottságtól könnyező retináink felé. Jómagam szinte megsemmisülten ültem a film végén, hogy egy ilyen semmitmondó utazás során kellett szembesülnöm a mozgófilm világának eme csodálatos darabjával.

Ó, az a szinészi munka, a mesteri kifejezésmód, a gyönyörűen koreografált harcjelenetek! Ó, az érzelmek kifejezésének széles skálája! Még most is a hatása alatt vagyok, ezért elnézést kérek pátoszos hangnememért. Nem tudok szabadulni a torokszorító érzéstől, ami elfogott, amint lélegzetvisszafojtva figyeltem hősünk kalandozásait az artdeco-s börtön félig üres falai között! Micsoda hihetetlen társadalomkritika, mesterien elrejtve a parádés forgatókönyvben!

Igazából nem is csodálom, hogy a pénvilág nagyjai által kézben tartott Oscar ceremóniára nem engedték oda ezt a filmet (mit filmet, egyenesen ódát, hőseposzt, mozgóképre vitt eleven történelmet!). Mi lenne a filmvilággal, ha a szinésznek csúfolt hollywood-i pénzrobotok rádöbbennének a lét elviselhetetlen könnyűségére, és felhagynának mesterségükkel látván, hogy ezt felülmúlni lehetetlen! A kókakólamámorban fetrengő amerikai ifjúság dühödten áradna az utcákra, és fenekestől forgatná fel a világot, ha ez a filmremek elérné a mainstream mozikat is! Nem véletlenül terjesztik ilyen szűk csatornákon, hiszen túl sokkoló mind a látványvilág, mind pedig a mondanivaló ahhoz, hogy szélesebb közönség is be tudja fogadni.

De jaj, hiába hitték, hogy értő szemekre-fülekre talál majd eme ballada, mert Neked mindenáron el kellett rontani gyermeki örömünket csúnya és igaztalan hozzászólásoddal.

Szégyen Reád!

Előzmény: >-48-< (9048)