OFF
Kedves Bagatur1!
Nem élek Mo-n màr jò rég òta. Tehàt ami a "rendszervàltàs" òta készült felméréseket illeti, nincs semmi tudomàsom.
Amit irtam lejjebb, az arra volt vàlasz, hogy valaki olyan kijelentést tett, hogy maga a tény, hogy zsidòsàgròl beszélünk (vagyis megkülönböztetjük öket) màr az "antiszemitizmus". Ezért pròbàltam magyaràzatot talàlni ennek okàra. Miért létezik még manapsàg az a megkülönböztettés, hogy "zsidò", vagy "roma"?
A "zsidò" identitàs az vallàs? etnikai, kulturàlis jellegzetesség? vagy egy bizonyos fajta? (ezekre pròbàltam itt a topicban vàlaszt kapni)
A szociològusok (àltalad bemutatott) tanulmànyànak eredménye elég megdöbbentö.
Hogy még mindig ebben a traumàban élnének? Azok is, akik késöbb születtek, tehàt sajàt maguk nem élték àt a hàborù alatti borzalmakat? Ez azt jelentené, hogy nemzedékröl nemzedékre adjàk àt egymàsnak azt, hogy : "soha nem felejteni!" Vagyis a vérzö sebeket nem hagyni beheggedni? Szàmomra ez nagyon furcsa és érthetetlen. (föleg, hogy buddhista vagyok).
Bàr a zsidòk történetébe ez a periòdus is beletartozik, de én nem szeretek vérzö sebekben vàjkàlni, régmùlt sérelmeken ràgòdni. Meg kell bocsàjtani és felejteni, elöre nézni, nem hàtra.
Egyébként amig otthon éltem egyik legjobb baràtnöm félzsidò volt, màsik meg cigàny.
Èn soha semmilyen megkülönböztetést nem tettem köztük és köztem, legyen az vallàsi, börszinbeli vagy szokàsok szerinti. Ennek ellenére a cigànylàny baràtnöm mindig ugy beszélt:" ti magyarok és mi cigànyok". Aztàn külföldön is azt tapasztaltam, hogy pl. az arabok nem mind akarnak asszimilàlòdni. Zsidòkròl viszont ritkàn van itt szò, csak olyankor mint pl.: nem olyan régen egy zsidò fiùt egy fekete afrikai banda elrabolt, napokon keresztül megkinozott, vàltsàgdijat követelve. Amikor elkaptàk a banda vezérét, megmondta, hogy csak azért vàlasztottàk ezt a fiùt, mert ùgy tudtàk, hogy a zsidòk mind gazdagok...Vagyis nem vallàsi, nem fajtabeli, mégcsak nem is hagyomànykülönbségi okbol raboltàk el.
Azon is lehet gondolkodni: honnan vették ezek, hogy a zsidòk mind gazdagok?