"Ez esetben nem igazàn sikerült..." -mely esetben? Nem tudom, hogy egy dologròl beszélünk-e? (ugyanis az Urusolyma -Sion c. iràsra mondta valaki, hogy antiszemita, s én ujraolvasàs utàn sem làtom miböl gondolta ezt?
"Elôször is nincs ilyen megkülönböztetés...stb"
Fönti iràsban nem magyarorszàgi zsidòkròl van szò, magyarokròl egyàltalàn nincs is szo benne.
A topic témàja a zsidòk története, s nem hiszem, hogy az utòbbi néhàny szàzad magyaro-i zsidò etnikumànak története.
Az, hogy a mai idökben zsidòkròl egyàltalàn beszélhetünk, az éppen annak a bizonyitéka, hogy nem asszimilàlodtak, magyar (vagy màs) àllampolgàrokként is mégörizték ösi hagyomànyaikat, kulturàjukat..stb.; ha nem a vallàsi hovatartozàsròl van szo. A kérdés itt most nem az, hogy ez a tény jò-e valakinek és a közösségnek, hanem az, hogy hiàba akarnànk minden Mo-n született, itt élö embert magyarnak tartani, ha ök ezt elutasitjàk és sajàt magukat kivülàllònak tekintik (mint pl. a romàk).
"Màsodszor pedig, ha egy òkortörténelmi mü...hogy a fenébe derülhet ki...?"
Ugy, hogy egyes antik-òkortörténetiròk mindent megprobàltak, hogy az emberi müvelödés kezdeteit a Bibliàra hivatkozva a szemita nép- és nyelvcsalàdhoz kössék. Pl. prof. Kramer és Halévy a sumer kor vilàgörökségét a zsidòk öseinek tulajdonitottàk (vagyis érzelmileg àlltak hozzà a témàhoz, elfogultak voltak), ugyanakkor magyar érzelmü történészek meg, anélkül, hogy antiszemitàk lettek volna, ezt nem fogadtàk el és a magyar vonatkozàsu kutatàsokra fektettek nagyobb hangsulyt. S egyik félröl sem àllithatjuk azt, hogy a màsik irànti gyülölet hajtotta.
A Bibliàban szerintem is vannak adatok (nevek, események), melyeknek lehetnek valòs alapjai (Teremtéstörténetét azonban pl. a kàldeusok irtàk le elöször, egészen Noé-ig).
Egyik könyvben irja valaki:
" A zsidòsàg történetét a zsidò iràstudòk vagy vének kezdték el irni Ezsdràs és Nehemiàs koràban ugy, hogy a szumir történelemböl és az iràni Zend Avesztàbol kilopkodott adatokat a maguk javàra àtalakitottak és azt elnevezték òtestamentumnak, talmudnak és màs zsido szent könyvnek. Utànuk - nagysàg tekintetében Josephus Flavius következett...Ahogy jelentéktelen történeti alakjaikra a nemzsidò népek nagyjainak hösi cselekedeteit és példàs magatartàsàt ruhàztàk, ugy hordtàk össze leszàrmazàsi csalàdfàjukat is. Csalàdfàjukat màr nemcsak Abrahàmig, hanem Noéig, az özönviz elött élt szumir kiràlyig megraktàk zsidò ösökkel.." - Sz. S. (nem tudom ki ez, de ugy gondolom igaza van)