Rufella Creative Commons License 2009.04.03 0 0 1738
Köszönöm a magyaràzatot!

"Ettôl màra teljesen független az "antiszemita" elnevezés...stb" - teljesen vilàgos.
De akkor viszont léteznie kellene anti-àrja, anti-turàni, anti-mongol..(faji alapu), anti-keresztény, anti-muszlim, anti-buddhista... (vallàsi alapu) kifejezéseknek is, nem? En elitélek mindenféle vallàsi, faji, etnikai, börszin-miatti megkülönböztetést és gyülöletet. S éppen az ilyen kifejezésekkel tartjuk fönn, tàplàljuk ezeket a negativ érzelmeket. Ha mindenki egyenrangunak tartanà magàval a màsik személyt, nem csoportokon itélkezne, hanem csak azon, akivel éppen szemben àll, akkor meg lehetne szüntetni a diszkriminàcios kifejezéseket. Példa: ha nem jövök ki a szomszédommal, az nem azért van, mert a böre fekete, hanem azért mert hangoskodik (nem tartja tiszteletbe a pihenésre vàgyokat), az ablakon dobàlja ki a szemetet (amivel rontja a vàrosképet, a higiéniàt)...stb. Tehàt ha összeveszem vele, nem kéne, hogy azt mondja nekem: "piszkos fehér", mert én nem mondom azt, hogy "piszkos fekete".

S van itt még egy dolog, amit igazsàgtalannak tartok. Az, hogy egyesekre (még egyénenként sem) lehet semmi rosszat mondani, kritizàlni öket - mert ebben az esetben rögtön ellàtjàk az illetöt antiszemita, rasszista cimkékkel -, màsokat meg szabadon lehet sértegetni identitàsukban, érzelmeikben, büntetlenül.

Az utolso bekezdésedet is értem. Csak egy kérdésem van még: miért nem hivjàk antiszemitànak azt, aki utàlja az arabokat?
Előzmény: kilenctizenegy (1721)