Törölt nick Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1128

Én is örülök, hogy vagy.

Volt nálam olyan, hogy hajnalban szellőztettem és permeteztem a tojásokat, közben készültem dolgozni és elfelejtettem felkapcsolni a keltető kapcsolóját elmentem dolgozni mint aki jól végezte dolgát 12 órás műszak után jöttem haza. Természetesem első a keltető volt és furcsállottam miért van ilyen csend amikor kellene menni a ventillátornak és akkor észhez tértem,28 fok volt a gépben. Gyors bekepcs és a hőfokot 1 fokkal feljebb nyomtam. kb 6 órán keresztül , csak utánna vissza a rende hőfokra. Ez a 19- ik napon volt amit a szakkönyvek kritikus nak vesznek. Kb 4-5 %-a l lett kevesebb csibém mint szokott. Igaz én a berakott tojás és a kikeltet szoktam számolni ha pl 1000db tojást tettem be abból volt ami nem fias 60-70 lámpásásokkor még kiesett valamennyi és volt ami nem kelt ki ill. késett. És ha kikelt 850 db akkor én 85% kelést számoltam. van aki a lámpázásnál kiesetteket nem is számolja azért mond masabb % arányt. A kotlós alatt sem kel 100% Legalább is ritka.

A kotlósos keltetést azért nem lehet alapul venni a gépivel, mert ott közbetlen adja aát a hőt a tojásnak a tyúk és a kotlós mellett lévő rész és az alsó fele közt kb 0,1 fok van. A kotlós pedig érzi amikor átvette a tojás az ő testmelegét már forgatja is a tojást. A testével érzi melyik volt forgatva és melyik nem. Az az én tapasztalatom, hogy a kotlós kb 1/4 óránként fordúl és kb a következő fordulásnál már forgat is. Gyakorlatilag az összes tojás állandó hőfokon van. és a párásitás is egyenletes.

Nagyon tisztelem azokat az embereket akik könyveket írnak. De sajnos a kudarcokat nem írják le pedig abból többat tanulnának az emberek.

Azért jó eze a fórum mert itt a kudarcokat is megbeszéljük.

 

 

Bocsi a hosszú szövegért akit nem érdekel úgy sem olvassa a fórumot

Előzmény: molleslie1 (1120)