vargailles Creative Commons License 2009.03.26 0 0 5499
Biztos vagyok benne, hogy nem. (Figyelem, azt írtad: biztos vagy abban, hogy amiben)

Az ökopolitika az első, és eleddig egyetlen, ami nem nem egy társadalmi rétegnek ad eszmét, s a célcsoportot kívánja hatalomra juttatni, hanem éppen fordítva: visszalép, nem magának akar, hanem a természetnek, a Föld golyónak, az ökoszisztémának kíván alárendelni. (Ezért is lehet nagy rokonság az eredeti liberalizmussal, de mégis más). A nagy támadások éppen ebből jönnek: ezt a felületes szemlélő lemondásként értékeli, holott társadalmi léptékekben ez nem lemondás, mert az erőforrásokat jobban beosztva sokkal magasabb életszínvonalat és kultúrát lehetne elérni.

És most eszméről szóltam, nem politikai erőkről. (Figyelem, nem azt írtad: akiben) Sajnos van a terepen olyan erő (nem is egy), aki erősen nyomulva hajaz erre. Ezt hívják zöldre festésnek. A piacon is dívik: mindenre képesek ráragasztani a bio meg ökomatricát, még a benzinre is (ugye, te is találkoztál már vele?). De ezt egy közepesen tájékozott ember is képes átlátni. Minden hazug politikus meglátszik. Nem akarom magunkat fényezni, de nézd csak meg majd a most induló EP kampányt: legalább két zöld pártot fogsz látni (minket nem). Nézd meg a vezető arcait és nézd meg mit mondtak 4, 8, 12 éve. (Vagy nézd meg, ki volt a Zöld Párt jelöltje legutóbb, az időközin Ferencvárosban: Tomcat ...)

Általában igaz az, hogy kevés a hiteles ember. A hiteles emberek ritkán vállalnak jelöltséget, ritkán mennek be a homokozóba sárt dobálni. Sajnos ritkán próbálnak szerencsét. És ez eszmétől független. A tapasztalatom az, hogy egy hiteles emberrel akkor is könnyebben tudok dolgozni és beszélgetni, ha történetesen egészen más világnézete van. Mert a hiteles emberek a közös munkára és nem az önérdek-érvényesítésre koncentrálnak. Az egy másik dolog, hogy az ökopolitika (többünk véleménye szerint) egy olvasztótégelyhez is hasonlatos: nagyon sok, szinte minden eszmével van közös vonása, közös célja (ezért is tudnak gyakran mérleg nyelve lenni). Kellően konzervatívak, a helyi források előnyben részesítése miatt könnyen nemzetiek, ugyanakkor nyitottak az újra (technológia és szellem egyaránt), befogadóak, közösségi felfogásuk miatt "szocdemek" ...

Igen. Biztos vagyok benne, hogy az én világszemléletem nem átverés. Hogy naív vagyok? Inkább úgy fogalmaznék: hinni kell, hogy képesek vagyunk ennél többre. Még mielőtt belehalunk, hinnem kell, hogy megúszhatjuk.
Előzmény: Árpi (5492)