az, hogy letelepedtek egy bolygón, hagyták a hajókat a francba, az a 4 éves hajókon való kényszerű utazás szerves következménye volt. ráadásul azzal a tudattal, hogy immár bizonyítottan nem az első ilyen holokauszt történik a technológia nem megfelelő használata miatt.
a 4. évad meg azzal telt, hogy új otthont kerestek és nagy csalódások után végre találtak egy valóban érintetlen és gazdag világot. minek mentek volna tovább? erről szólt az egész keresés.
arról nem is beszélve, hogy ha folytatják az egészet, akkor miben törik meg a kört? x rész óta erről szól az egész, hogy megtörik ezt a körforgást.
szerintem az elégedetlenség onnan származik, hogy sokan szerették volna, ha a BSG egy alapvetően materialista magyarázatokra épülő sci-fi lett volna, de ez már a minisorozat óta látható volt, hogy nem ebbe az irányba mennek.
érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen hatással van az emberekre egy ilyen hosszú utazás, állandó halálfélelemben és bizonytalanságban - a végén lázadásokkal, majd milyen változást okoz, ha tényleg találnak egy olyan idilli helyet, ahol letelepedhetnek.
végül a történteket jól tudva, szerintem érthető, hogy senki sem akart visszamenni a kolóniákra, ahol milliók, köztük a rokonaik, ismerőseik haltak meg nem is olyan régen. (a sugárzás nem tudom, mikor enyhül, de az álFöldön 2000 év eltelvével is jelen volt olyan mértékben, hogy lehetetlenné tette volna az ott élést.)